16 Ιουλίου 2010

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ (ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ)


Με τις κίτρινες γραμμές είναι οι προτεινόμενοι δρόμοι, με την πράσινη γραμμή η περιμετρική οδός και
η περιοχή 02 είναι τα κτήρια του Υπουργείου Γεωργίας.





Έγινε σήμερα η συνάντηση στο πάρκο Νεαπόλεως όπως είχε ανακοινωθεί και θ’ αρχίσω γκρινιάζοντας. Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, οι παρεβρισκόμενοι δεν ξεπέρασαν τους 30. Στο facebook στην ομάδα για την συνάντηση τουλάχιστον 63 άτομα δήλωσαν ότι θα είναι παρόν, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η ποιότητα της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας.
Από το Δήμο παρόντες ήταν ο Δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος, ο κ. Γριβέας και ο κ. Γκιζιώτης.
Με απλά λόγια το σκεπτικό είναι να μπορέσει το δάσος που είναι γύρω από τις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Γεωργίας μαζί με το πάρκο Νεαπόλεως να περιέλθουν στο Δήμο. Εδώ παγώσαμε ακούγοντας ότι σύμφωνα με την πολεοδομική έρευνα του Δήμου για να γίνει αυτό πρέπει να οριοθετηθεί με δρόμους (βλέπετε το σχέδιο στη φωτογραφία).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για να γίνουν αυτοί οι δρόμοι πρέπει να κοπούν περίπου 10 στρέμματα δάσους. Στη συνέχεια της συζήτησης ευτυχώς έγιναν διάφορες προτάσεις και όλοι συμφώνησαν στο ότι δεν είναι απαραίτητοι οι δρόμοι που περικλείουν τα κτήρια του Υπουργείου και ότι η περιμετρική οδός ( η οποία σημειωτέον θα είχε και σαν σκοπό να αποσυμφορήσει την κίνηση της Πελοποννήσου και της Νεαπόλεως, αυξάνοντας όμως παράλληλα και τους κινδύνους για το δάσος), μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν πεζόδρομος με πλάτος αρκετό ώστε να είναι δυνατή η κίνηση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων και να μην κοπεί κανένα δέντρο.
Ο κ. Γριβέας είχε και μια πιο καλή ιδέα δηλαδή η περιμετρική οδός να γίνει υπογείως, πράγμα όμως που είναι δύσκολο οικονομικά.
Ακόμα αποφασίστηκε ο συντελεστής δόμησης στο δάσος να είναι στο 0 ώστε να μην μπορούν να χτιστούν άλλα κτήρια.
Όσο αφορά τα σχολικά κτήρια και τους αθλητικούς χώρους να πέσει ο συντελεστής ώστε να μην μπορούν να επεκταθούν πέρα από τα ήδη υπάρχοντα.
Βέβαια όλα αυτά βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων και προτάσεων. Δεν πιστεύω όμως ότι ο Δήμαρχος θα αθετήσει όσα είπε και εξάλλου από τη στιγμή που το θέμα έγινε γνωστό κανείς δεν θα επιτρέψει να καταστραφεί το πράσινο.
Εκπρόσωπος των οικολόγων είπε ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει αυτή η καταστροφή. Ο δε κ. Γκιζιώτης ήταν υπέρμαχος του να μην πειραχθεί καθόλου ο χώρος. Τους καθησύχασε όμως ο Δήμαρχος λέγοντας ότι σκοπός είναι το δάσος να περιέλθει στους πολίτες και ότι θα διασφαλίσουν, ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να αλλάξει η κατάσταση εις βάρος της περιοχής.
Για να κάνω όμως και το δικηγόρο του διαβόλου, έχω κάποιες απορίες:
Αφού είχαν τις προτάσεις για πεζοδρόμηση, γιατί έγιναν τα σχέδια με τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και την περιμετρική με 10μ πλάτος;
Μήπως άλλος ήταν ο σκοπός και εφόσον έγιναν όλα φανερά δεν μπορούν πλέον να κάνουν διαφορετικά;
Θα γίνουν τα πράγματα όπως αναφέρθηκαν στη σημερινή συνάντηση ή θα υπάρξουν παραθυράκια;
Ο χρόνος θα δείξει, αλλά και σαν πολίτες καλό είναι να παρακολουθούμε την κατάσταση, γιατί ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα του http://www.agiaparaskevi-guide.gr/ που διοργάνωσε αυτή την συνάντηση καθώς και την κα Δάφνη Γαβρίλη που βοήθησε. Πράγματι άξιζε τον κόπο γιατί μάθαμε πράγματα που ήταν άγνωστα ή ελλιπή.