17 Δεκεμβρίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «το Κάπνισμα και η δυσκολία να απαλλαγούμε απ’ αυτό»


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στο 9ο Δημοτικό σχολείο στα Πευκάκια, μια πραγματικά αξιόλογη, εξαιρετικά χρήσιμη και ξεχωριστή εκδήλωση, που διοργάνωσαν από κοινού τα Δημοτικά Ιατρεία Αγ. Παρασκευής & ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πευκακίων της Αγ. Παρασκευής «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ». Θέμα της εκδήλωσης διάλεξης ήταν «το Κάπνισμα και η δυσκολία να απαλλαγούμε απ’ αυτό».

Με την εκδήλωση αυτή, τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πευκακίων κ. Γιώργος Γεωργίου, «…ο Σύλλογος ανοίγει τον δρόμο για νέες μορφές δράσεις σε τομείς και κατευθύνσεις που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και η επίλυσή τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα…».

Ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων κ. Μιχάλης Γαβράς, παρουσίασε τις αρνητικές επιπτώσεις από το κάπνισμα και επεσήμανε ότι στο 3ο Δημοτικό Ιατρείο στα Πευκάκια, που χαρακτηριστικά οριοθετήθηκε ως «Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας», υπάρχει και λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος σαν μια προσφορά στους δημότες που επιθυμούν να διακόψουν την χρήση του καπνού. Η σύγχρονη επιστήμη και ο σημερινός πολιτισμός μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάποτε να αρχίσουμε να νοιαζόμαστε πως δεν θα γίνουμε άρρωστοι, πως δεν θα χρειαζόμαστε νοσηλεία σε νοσοκομείο για παθήσεις που μπορούν εύκολα να προληφθούν, τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο των Δημοτικών Ιατρείων και στον κοινωνικό σκοπό που επιτελούν, ενόψει και της κρίσης. Συνεχάρη επίσης τους οργανωτές και χαιρέτισε την κοινή πρωτοβουλία του Συλλόγου με τα Δημοτικά Ιατρεία για την οργάνωση της εκδήλωσης ζητώντας να βρει και σε άλλες Συνοικίες της πόλης μιμητές.

Στη συνέχεια η κα Δήμητρα Τανάγρα, Επισκέπτρια Υγείας MSc των Δημοτικών Ιατρείων έκανε μια εμπεριστατωμένη αποτίμηση του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργεί στο Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας στο 3o Δημοτικό Ιατρείο στα Πευκάκια.

Η κυρίως ομιλήτρια της εκδήλωσης Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια και Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κα Αντωνία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές των δυσκολιών για να απαλλαγεί κανείς από το κάπνισμα και παρουσίασε την ψυχολογική προσέγγιση που αν ακολουθηθεί πιστά μπορεί να οδηγηθεί κανείς στην έξοδο από το αδιέξοδο
«…Ο συστηματικός καπνιστής, επεσήμανε η ομιλήτρια, βιώνει τη συνήθεια σα στενή σχέση όπως έναν έρωτα ζωής, ένα σύντροφο ή ένα πιστό φίλο. Το να πρέπει να το κόψει λοιπόν, του αφήνει ένα μεγάλο συναισθηματικό κενό που δε γνωρίζει πώς να γεμίσει αφού ως τότε το γέμιζε με το τσιγάρο. Από τη στιγμή που ο καπνιστής βρεθεί μπροστά στον προβληματισμό διχάζεται και υποφέρει. Σαν απάντηση σ΄αυτό είτε εφευρίσκει δικαιολογίες για να διαιωνίσει την κατάσταση, είτε αρνείται το πρόβλημα σαν να μην υπάρχει, είτε αποφασίζει να το αντιμετωπίσει παρά τη δυσκολία. Στην αντιμετώπιση βρίσκεται και ο ψυχολόγος.
Ο ψυχολόγος καλλιεργεί σχέση εμπιστοσύνης και επαφής με τον άνθρωπο που έρχεται σε αυτόν. Είναι «εκεί» για να ακούσει το συναίσθημα που υπάρχει, χωρίς κριτική και να στηρίξει τον καπνιστή να βρει τις δικές του δυνάμεις για να κάνει το βήμα έξω από τη συνήθεια. Τα συναισθήματα απώλειας που προκύπτουν χρειάζονται τη φροντίδα και το σεβασμό αφού ο άνθρωπος πενθεί κάτι τόσο αγαπημένο του…»

Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος και συζήτηση με τους συμμετέχοντες που ανέπτυξαν και τις δικές του, ο καθένας εμπειρίες.

Στο χώρο της διάλεξης πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής με έργα της εξαίρετης ζωγράφου και συμπολίτισσας μας στην Αγία Παρασκευή Αικατερίνης Στρατάκου η θεματική των οποίων εντυπωσίασε μια που περιστρέφονταν γύρω από τις αρνητικές εμπειρίες από το κάπνισμα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος κα Καίτη Μοσχονά, ο Πρόεδρος της 6ης Σχολικής Επιτροπής κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πατήματος Χαλανδρίου κα Τσελεπίδου, εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων και Οργανώσεων, εκπρόσωποι του τοπικού τύπου, μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και νεολαίοι της περιοχής.

Χορηγός στην εκδήλωση ήταν η Eταιρία Γραφικών GRAFFITI. Την αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε ο Γιάννης Γαβράς, ενώ τα αναψυκτικά προσέφερε τo Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Αγία Παρασκευή 12.12.2010