4 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ κ.ΒΑΣΙΛΗ ΖΟΡΜΠΑ-2/3/2011

Στην προγραμματισμένη συνέντευξη ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς μίλησε για τα οικονομικά, τους συμβασιούχους, την Αγ. Ιωάννου, τα σχολεία, το Δημαρχείο, το κολυμβητήριο.
Τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η καθημερινότητα (φωτισμός, πεζοδρόμια, καθαριότητα) και ότι εκεί θα κριθεί.
Συγκεκριμένα:
1) ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η νέα Δημοτική αρχή παρέλαβε πολλά προβλήματα σχετικά με την οργάνωση του Δήμου τα οποία καθημερινά προσπαθεί να επιλύσει. Στόχος: Να προχωρήσουμε μέχρι τα τέλη Ιουνίου στη σύσταση καινούργιου Οργανισμού του Δήμου και να προκηρύξουμε όλες τις θέσεις μόνιμου προσωπικού , έτσι ώστε να τοποθετηθούν όλοι οι υπάλληλοι του Δήμου στις σωστές θέσεις.
- ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής παραμένει σταθερός στην αρχική του θέση ότι το θέμα των συμβασιούχων πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση και υπευθυνότητα και όχι με ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις. Το θέμα των συμβασιούχων είναι πολιτικό και χρειάζεται αντιμετώπιση από την κεντρική εξουσία.
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
- ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ
Η νέα Δημοτική αρχή παρέλαβε υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ χωρίς να γνωρίζει όλες τις υποχρεώσεις των ΝΠΔΔ, αφού στις 28/2/2011, ψηφίστηκε η ενοποίηση των ΝΠΔΔ και ο δήμος δεν έχει αναλάβει ακόμα την διοίκηση τους. Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του νέου προϋπολογισμού του δήμου θα δοθεί στη δημοσιότητα ολοκληρωμένη ανάλυση των οικονομικών του δήμου.
Ενδεικτικά αναφέρθηκαν τα παρακάτω στοιχεία:
Δάνεια Δήμου: το 2006 ανέρχονταν στα 3,3εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 ανέρχονταν στα 5,6εκατ. ευρώ.
Τιμολόγια παρελθόντων ετών: Το 2006 ανέρχονταν στα 2,8εκατ. ευρώ, το 2010 ανέρχονταν στα 4,5εκατ. ευρώ.
Απλήρωτα τιμολόγια: Το 2006 ανέρχονταν στα 0,5εκατ. ευρώ, το 2010 ανέρχονταν στο 1εκατ. ευρώ.
Έσοδα δήμου για την τετραετία 2007-2010: 101 εκατ. ευρώ.
Χρηματικό υπόλοιπο: Tο 2006 ανερχόταν στα 4εκατ. ευρώ και το 2010 ανερχόταν στα 3εκατ. ευρώ.
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά του Δήμου, να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας στην αγορά και οι πληρωμές τιμολογίων να ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες.
Να εξασφαλίσουμε χρηματικό υπόλοιπο άνω των 4εκατ. ευρώ στην τράπεζα.
- ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Άμεση διεξαγωγή διαγωνισμού για πρόσληψη ορκωτών λογιστών οι οποίοι θα ελέγξουν τα πάντα σε Δήμο και ΝΠΔΔ για το διάστημα της προηγούμενης τετραετίας.
- ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΚΟΙΚΕΔΑΠ (πρώην ΔΗΠΕΑΠ)
Ομόφωνη απόφαση διοικητικού συμβουλίου να παραπεμφθεί τα θέμα στην Εισαγγελία και στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος. Έχει ήδη γίνει μηνυτήρια αναφορά σε Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε την αποκρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου.
- ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής τόνισε ότι η στάση του ως υπέρμαχου και υποστηρικτή της απόλυτης διαφάνειας είναι εδώ και χρόνια γνωστή. Συμπλήρωσε ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι σύμμαχος και διασφαλίζει τη διαφάνεια
- ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι δεν έγινε καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για το έτος 2011 και σημείωσε ότι αν λάβουμε υπόψη τον πληθωρισμό ουσιαστικά μιλάμε για μείωση των δημοτικών τελών. Θα επιδιωχθεί να μην υπάρξει αύξηση των δημοτικών τελών ούτε για το 2012.
- ΣΧΟΛΕΙΑ
Τονίστηκε ότι το θέμα των σχολειών είναι υψηλής προτεραιότητας για την σημερινή διοίκηση. Πολλά σχολεία της Αγίας Παρασκευής λειτουργούν με πληθώρα προβλημάτων (πχ. ΕΠΑΛ-Αιτωλίας, 4ο – Κοντόπευκο).
Στόχος κάθε σχολείο να διαθέτει το δικό του μητρώο εργασιών, έτσι ώστε να είναι εμφανές τι εργασίες γίνανε, από ποιόν γίνανε και από ποιόν παρελήφθησαν. Η νέα δημοτική αρχή δεν βρήκε καμία μελέτη για βρεφονηπιακούς σταθμούς και προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση τριών μελετών για κατασκευή βρεφονηπιακών σταθμών σε οικόπεδα του Δήμου. Μέχρι στιγμής λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα ακίνητα.
3) ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
- ΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Πρώτη προτεραιότητα του Δήμου η ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου. Στόχος η Αγίου Ιωάννου να παραμείνει δρόμος διπλής κατεύθυνσης και να δημιουργηθούν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης για την διευκόλυνση των πολιτών.
- ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Ολοκληρώθηκε η προμελέτη και προχωράει με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία άδειας ανοικοδόμησης του Δημαρχείου. Στόχος να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση του στην παρούσα τετραετία.
- ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ
Θα δημιουργηθεί πλατεία, όπως είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά. Κάτω από τις κερκίδες υπάρχουν αίθουσες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία αθλητικών χώρων που θα είναι στη διάθεση των δημοτών.
-ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΕΙΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ
Προχωράμε για την αλλαγή της βούλησης του κληροδόχου από Σανατόριο σε Δημοτικό Γηροκομείο.
- ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΠΕΥΚΑΚΙΑ
Δεν θα δοθεί σε ιδιώτες για εκμετάλλευση η συνεκμετάλλευση. Θα το φτιάξουμε «κομμάτι–κομμάτι » μόνοι μας.

4) ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι ενοποιήθηκαν όλοι οι παιδικοί σταθμοί σε ένα νομικό πρόσωπο.
Επίσης Πολιτισμός, Αθλητισμός και οι δραστηριότητες της πρώην ΔΗΠΕΑΠ ενοποιήθηκαν σε ένα νομικό πρόσωπο με την επωνυμία Πολιτιστικός, Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Διεκδίκηση για την διατήρηση ως ανεξάρτητου ΝΠΔΔ της «Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου», μετά από πρόταση του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Πρόταση για ορισμό 3 Αντιπροέδρων ΝΠΔΔ που προέρχονται από τον χώρο της δημοτικής αντιπολίτευσης.
Τόνισε ότι ΚΑΠΗ και Δημοτικά Ιατρεία συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους και εντάσσονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Ο προϋπολογισμός τους παραμένει ακριβώς όπως την προηγούμενη χρονιά.
Ο Δήμαρχός Αγίας Παρασκευής αναφέρθηκε επίσης στο πόσο σημαντικό είναι για αυτόν το θέμα του πολιτισμού, τόνισε ότι υπάρχουν στην πόλη μας άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν και εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να «παραχθεί πολιτισμός» στην πόλη μας από όσους μπορούν να προσφέρουν ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για τον σκοπό αυτό.

5) ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι τα θέματα καθημερινότητας αποτελούν άμεση προτεραιότητα και είναι το πεδίο στο οποίο θα κριθεί η νέα δημοτική αρχή. Η βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής του πολίτη αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι αυτό του σωστού φωτισμού της πόλης. Επίσης σημαντικά είναι τα θέματα των πεζοδρομίων και της καθαριότητας της πόλης.

Παρόντες από πλευράς Δημοτικής Αρχής οι Αντιδήμαρχοι : Παπαδοπούλου Ελευθερία, Αλεφαντής Δημήτρης, Δάβαρη Ελένη, Κωβαίος Νικόλαος, Παναγόπουλος Γεώργιος. Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βουτσινάς Ιωάννης. Ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, η Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Μουχτούρη Γερασιμία ,ο Πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Νομικού Προσώπου «Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής» Μουστόγιαννης Αλέξης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Καζάκος Γεώργιος , Κωνσταντακόπουλος Μανώλης και Σάρκουλας Βασίλης. Τον συντονισμό της συνέντευξης είχε η Σύμβουλος Επικοινωνίας Δημάρχου Νάκη Ιωάννα.