5 Μαρτίου 2011

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ


Για μια νέα αρχή
του Μιχάλη Γαβρά
Ορθοπαιδικού Χειρουργού
Δημοτικού Σύμβουλου

Με την συγκρότηση της προσωρινής Γραμματείας και της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της παράταξης ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή, ξεκινάει μια επίπονη και βασανιστική διαδικασία ανανέωσης και ανασύνταξης των δυνάμεών της προκειμένου να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο της αντιπολίτευσης σήμερα και της διεκδίκησης του Δήμου στις επόμενες εκλογές.
Σ’ αυτή τη πορεία, που θα καταλήξει στη διοργάνωση της «διάσκεψης ολομέλειας και την εκλογή των νέων αιρετών οργάνων της παράταξης», σημαντική βοήθεια θα προσφέρει ο ανοικτός και δημόσιος διάλογος. Αυτό το διάλογο υπηρετεί και το παρόν κείμενο, που ταυτόχρονα αποτελεί και τον προσωπικό οδηγό για την συμμετοχή μου στα κοινά του Δήμου.
Η παράταξη βγαίνει από μια εκλογική διαδικασία τραυματισμένη. Δεν είναι μόνο η απώλεια του Δήμου, είναι πολύ περισσότερο η μείωση της αποδοχής της από την πλειοψηφία των δημοτών, έτσι όπως καταγράφηκε με τα αποτελέσματα των εκλογών και την πρώτη Κυριακή, στην οποία μας προτίμησαν χίλιοι (1000) λιγότεροι από το 2006, αλλά και την δεύτερη στην οποία 4.500 συνδημότες επιπλέον απείχαν από την εκλογική διαδικασία καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ ενδιάμεσης αποχής.
Η προσωρινή Γραμματεία και Διοικούσα Επιτροπή, έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο μια και έχει να αντιπαλέψει παλιές αντιλήψεις για το ρόλο τέτοιων οργάνων, αλλά και να ενσωματώσει λειτουργίες που σήμερα πλέον αποτελούν προαπαιτούμενο για την δικαίωση της ύπαρξής της και την αποκατάσταση της επικοινωνίας με τους δημότες.
Η μέχρι σήμερα λειτουργία αντίστοιχων οργάνων, ανεξάρτητα από την θέληση και τις δυνατότητες των προσώπων που συμμετείχαν σ’ αυτά, είναι απογοητευτική μια και δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας από αυτήν. Δεν «μπόρεσαν» να αποτελέσουν συγκροτημένο πολιτικό κέντρο της Δημοτικής παράταξης και να διαχειριστούν την τετραετία, αλλά ούτε και τις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης της προεκλογικής περιόδου.
Ακόμα και σήμερα, τέσσερις μήνες από τις εκλογές και μετά από τόσες μετεκλογικές διαδικασίες δεν έχουμε καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση για τους λόγους που χάσαμε στις εκλογές. Ο καθένας έχει την προσέγγισή του και την άποψή του και αυτό δεν βοηθάει να καταστρώσουμε την στρατηγική μας και τις τακτικές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να διορθώσουμε την πορεία μας. Μέσα σε αυτό το τοπίο γίνεται φανερό πως η δουλειά της Γραμματείας είναι ιδιαίτερα σημαντική
Πρώτος στόχος είναι η συγκρότηση πολιτικής πρότασης για το αύριο της Αγίας Παρασκευής. Η πόλη καθοδηγούμενη από τα ιδιωτικά συμφέροντα και διοικούμενη με λογικές διαχείρισης των προβλημάτων που δημιουργούνταν από την χωρίς σχέδιο και όραμα ανάπτυξη, κατέληξε σε μια στρεβλή και άναρχη διαμόρφωση. Μια πόλη χωρίς σωστή πολεοδομική συγκρότηση, με σημαντικές ελλείψεις σε ελεύθερους, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους, ανίκανη να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δημοτών της για κυκλοφορία, στάθμευση, ελεύθερους χώρους κ.λ.π. Έτσι η παράταξή μας οφείλει να υπερβεί το παρελθόν και να καταθέσει γενναίες προτάσεις για την βελτίωση της κατάστασης.
Δεύτερος στόχος είναι η διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών της παράταξης και η απόκτηση φανερής οικονομικής αυτοδυναμίας. Η Γραμματεία έχει την υποχρέωση να εξηγήσει στους δημότες τις οικονομικές ανάγκες μιας δημοτικής παράταξης και μιας προεκλογικής εκστρατείας και να ζητήσει από αυτούς την οικονομική στήριξη.
Τρίτος στόχος είναι η διεύρυνση της κοινωνικής βάσης της παράταξης. Η απουσία μας από τα τοπικά και κοινωνικά κινήματα της πόλης. Η δυσαρέσκεια από τις ελλείψεις και ανεπάρκειες της τετράχρονης δημαρχοντίας, αλλά και οι τριβές που αναπόφευκτα δημιουργεί η παρουσία μιας διοίκησης στο Δήμο, εμπόδισαν να κεφαλαιοποιηθεί η ξεχωριστή και σημαντική δουλειά που έγινε σε πολλούς τομείς του Δήμου και να μας δώσει τον αέρα του αδιαφιλονίκητου νικητή.
Όλα αυτά και άλλα, αποτελούν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην αποξένωση από σημαντικά κοινωνικά στρώματα. Αξιοσημείωτες κοινωνικές ομάδες έχουν βρει πολιτική στέγη σε άλλους σχηματισμούς. Η παράταξή μας έχει χάσει την αντιστοίχηση με την κοινωνική διαστρωμάτωση της πόλης. Υπάρχουν συνδημότες μας, ενεργοί πολίτες, που σήμερα στέκονται με δυσπιστία στις διακυρήξεις μας. Έχοντας τις προσωπικές τους ερμηνείες για την μέχρι σήμερα λειτουργία της παράταξης αμφιβάλουν, περιμένουν να δουν τις εξελίξεις και να αποφασίσουν.
Οι προϋποθέσεις για να σπάσει η δυσπιστία, να διευρυνθεί η κοινωνική βάση και να οδηγηθούμε σε μια τελική διαδικασία συγκρότησης μιας ευρείας παράταξης, είναι:
 Το άνοιγμα των διαδικασιών στην τοπική κοινωνία,
 το περιεχόμενο και η ποιότητα των δράσεων
 οι δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξης,
 η διαφάνεια στην λειτουργία και στα οικονομικά.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται και ο ρόλος των προσώπων. Έχουμε ανάγκη από πρόσωπα καθαρά και διάφανα στην πολιτική τους ζωή. Πρόσωπα που να συσπειρώνουν τα κοινωνικά στρώματα, με πολιτικές απόψεις, με συμμετοχή στα τοπικά κινήματα και τους συλλόγους της πόλης. Πρόσωπα που να έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για την Αγία Παρασκευή. Πρόσωπα με φιλοδοξίες αλλά και σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες. Μακριά από ίντριγκες που υποτάσσουν τα πάντα σε προσωπικές στρατηγικές.
Σε αυτά τα κριτήρια δεν υπάρχει ελαστικότητα και ανοχή. Το απαιτεί η κοινωνία και το επιβάλλει η κρίση αξιοπιστίας στην οποία έχει μπει το πολιτικό σύστημα.
Η επιτυχία σε αυτούς τους στόχους θα προδιαγράψει και το μέλλον της παράταξης και του σημερινού εγχειρήματος.