16 Μαΐου 2011

"CINE ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ"

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής μας γνωστοποίησε μια σημαντική απόφαση που πάρθηκε στην Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5/5/11 και αφορά την μετονομασία του CINE ΣΧΟΛΕΙΟΥ σε CINE ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ τιμώντας έτσι τον αγαπητό συμπολίτη μας που έφυγε πρόσφατα. Συγκεκριμένα αναφέρει:


Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι κατά τη διάρκεια της Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής, στις 5/5/2011 :

- Εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για το θάνατο του εκλιπόντος Θανάση Βέγγου :

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
για το θάνατο του Θανάση Βέγγου

Ο Θανάσης Βέγγος, ο δικός μας «ο καλός μας άνθρωπος», ο συνδημότης μας, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Μας άφησε και πήγε σε άλλους τόπους, που τα μάτια μας δεν έχουν δει, για να στήσει το δικό του θίασο με άλλους μεγάλους της γενιάς του, τα λεγόμενα «Ιερά Τέρατα» του Νεοελληνικού Κινηματογράφου. Η τελευταία εικόνα του, μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες, θα μας συντροφεύει για πάντα.
Ένας Θανάσης Βέγγος, ανθρώπινος όσο ποτέ, συγκλονιστικός όπως πάντα, βαθύτατα συγκινημένος, να ομολογεί: «Στη γαλέρα της ζωής μου, τράβηξα άγριο κουπί».
Σκουπίσαμε κρυφά τα δάκρυά μας και για άλλη μια φορά βιώσαμε τον πόνο της ορφάνιας. Χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο.
Ο Θανάσης Βέγγος είναι ο αχώριστος σύντροφος των παιδικών μας χρόνων, την εποχή της αθωότητας. Μεγαλώσαμε μαζί του, λιλιπούτειοι θεατές των ταινιών του, στους καλοκαιρινούς κινηματογράφους. Γελάσαμε με τις ατάκες και τις γκάφες του (πολύ αργότερα καταλάβαμε και τη δραματικότητα των ρόλων που υποδύθηκε).
Οι αναμνήσεις μας δεν έχουν μόνο εικόνες, έχουν και άρωμα από γιασεμιά και νυχτολούλουδα και γεύση από ξεχασμένα πια είδη, πασατέμπο, μπυράλ, ταμ-ταμ.
Μεγαλώσαμε και ωριμάσαμε, συνεχίζοντας να βλέπουμε τις ταινίες του, τις νέες ταινίες του, σε άλλες αίθουσες, κλειστές, σύγχρονες, με αναπαυτικά καθίσματα, καθαρές και άοσμες.
Ανακαλύψαμε ξανά τις παλιές του ταινίες μέσα από την τηλεόραση και τις ευτυχείς επαναλήψεις. ‘Έτσι ξαφνικά, συνεπικουρούμενοι και από τη σοφία των γκριζόασπρων μαλλιών μας, καταλάβαμε την πολύπλευρη και πολυποίκιλη διάσταση των ρόλων του αναντικατάστατου ηθοποιού.
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν κωμικά τραγικός ή, αν θέλετε, τραγικά κωμικός. Είναι ο σύγχρονος νεοέλληνας που παλεύει για να φτιάξει τη ζωή του σε συνθήκες εξαιρετικά δυσμενείς. ‘Έχει απέναντι του ένα κράτος εχθρικό και απάνθρωπο, που μη θέλοντας να τα βάλει με τους ισχυρούς, κυνηγάει τους αδύναμους.
Πάνω στον κάθε Θανάση ξεσπά, εφαρμόζοντας ανηλεώς το γράμμα του νόμου και ο νόμος είναι αμείλικτος για τον Θανάση που όλο τρέχει, προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα, προσπαθώντας να επιβιώσει. Τρέχει, τρέχει και δεν φθάνει πουθενά.
Το τρέξιμο γίνεται η ουσία της ζωής, πού καιρός για όνειρα!
ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ.
Ο Θανάσης Βέγγος θα μείνει αξέχαστος όχι μόνο για αυτά που έκανε, αλλά και για αυτά που δεν έκανε. Δεν εξαργύρωσε την ιδεολογία και το ταλέντο του. Δεν ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική για να εισπράξει.
Δεν κρέμασε τη ζωή του στα μανταλάκια του εξευτελισμού. Δεν ασχολήθηκε με τον ιδιωτικό του βίο τα αδηφάγα πρωινάδικα και μεσημεριανάδικα. Δεν άφησε η οικογένειά του να γίνει βορά των κοσμικογράφων και της πανελίστριας.
Ο Θανάσης Βέγγος κέρδισε την αθανασία μέσω των έργων του. Οι μνήμες δεν πεθαίνουν ποτέ και μας συντροφεύουν για πάντα.
Πρόταση: Να μετονομάσουμε το CINE Σχολείο σε CINE Θανάσης Βέγγος.


- Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αποθανόντος
- Εγκρίθηκε η μετονομασία του «CINE ΣΧΟΛΕΙΟ» σε «CINE ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ», με ταυτόχρονη έγκριση του κατεπείγοντος του θέματος.
Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς και το Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρούν ότι η παραπάνω απόφαση αποτελεί την ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης σε ένα σπουδαίο καλλιτέχνη, ένα χαρισματικό άνθρωπο με απέραντη καλοσύνη και ιδιαίτερη αξιοπρέπεια, ένα διακεκριμένο αγωνιστή της ζωής, των κοινωνικών αξιών και ιδανικών, στο συνδημότη μας αείμνηστο Θανάση Βέγγο.