12 Ιουνίου 2011

"15-30 ΜΕΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ" ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Προς τους δασκάλους των Εργαστηρίων Τέχνης, Σύλλογος Σπουδαστών

Από την τελευταία μας συνάντηση (9-6-2011) καταλήξαμε στην συμφωνία να δώσουμε 15-30 μέρες προθεσμία σχετικά με την αποπληρωμή μας στο Δήμο και συνέχεια να ακολουθήσουμε νομική οδό ως προς την λύση του προβλήματος μας.
Επίσης συμφωνήσαμε ως προς την προσπάθεια σε Δημοτικό επίπεδο προκειμένου να διατηρήσουν τα Εργαστήρια Τέχνης την Θεσμική και Καταστατική τους λειτουργία όπως ισχύει έως σήμερα και με τις αρχές που ίσχυαν από την προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής και το Δίκτυο του ΥΠΠΟ(1996-2006). Οι αρχές αυτές είναι και οι μόνες που εγγυώνται για την σοβαρή εικαστική εκπαίδευση σε αυτό το επίπεδο.
Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η παρουσίαση του θέματος με πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.
Η Έκθεση να γίνει με τον καλύτερο τρόπο ως προς την παρουσίαση και την συνεργασία μεταξύ μας.
Δεν θα Εκθέσουν εργασίες που έγιναν στα μαθήματα τους την φετινή χρονιά οι συνάδελφοι Καθηγητές Α. Μιχαηλίδης και Ι. Ποταμιάνος για τους ευνόητους λόγους που μπορούν να εξηγήσουν καλύτερα οι ίδιοι, αν θέλουν.
Θα μας λείψουν σίγουρα τα έργα αλλά καταλαβαίνουμε το δίκαιο της απόφασης η οποία είναι αποδεκτή και στηρίζεται και από τους μαθητές τους για την μη συμμέτοχη τους στην Έκθεση 2011.
Θα σας θυμίσω πως τα Εργαστήρια Τέχνης είναι πραγματικά αυτά που έκαναν τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής να θεωρείται ως Δήμος με Πολιτιστικό χαρακτήρα στο Πανελλήνιο. Αυτό το κερδίσαμε όλοι μαζί.
Τα Εργαστήρια Τέχνης είναι μια ιδέα μια Πολιτιστική Πρόταση που άρχισε να ανθίζει με το Δίκτυο των Εικαστικών Εργαστηρίων Πόλεων.
Όταν όλα κατάρρευσαν το 2006 και το ΥΠΠΟ σταμάτησε την επιχορήγηση του προγράμματος και άφησε την διαχείριση αποκλείστηκα στους Δήμους εμείς τότε πήγαμε και παραπέρα. Εμπλουτίσαμε τα προγράμματά μας με νέες δραστηριότητες και μαζί προστατέψαμε ότι όμορφο και εμπνευσμένο υπήρχε σε πολιτιστικές ομάδες και μοναχικές προσπάθειες στο Δήμο μας. Βοηθήσαμε επίσης αρκετά προς την κατεύθυνση το «πρώην Στρατόπεδο Σπυρούδη» να γίνει χώρος για τον Πολιτισμό για τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής και απολαύαμε πραγματικά πολλά χρόνια τα μαθήματα με πολλά- πολλά – πολλά και αντίξοα προβλήματα. Δεν είναι λίγο αυτό που έχουμε καταφέρει έως τώρα. Για αυτό και το έκδηλο ενδιαφέρον .
(αντιπροσωπευτικά σας στέλνω.)
»Φίλε Τάκη, παρακολουθώ (και συμμετέχω με τα παιδιά μου), όπως και πολλοί άλλοι, τόσο την εξαιρετική πορεία των Εργαστηρίων Τέχνης όσο και τις δυσκολίες, και τα εμπόδια που μπαίνουν από ‘’σχετικούς’’ και άσχετους, από ‘’πολιτικούς’’ διαχειριστές της τύχης τους, από την κυρίαρχη ιδεολογία που προωθεί τον πολιτισμό – εμπόρευμα και το εξαργυρώνει σε κέρδος και ψήφους… Θέσαμε τρείς φορές το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να γίνει μιά διαβούλευση με όλους όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό και τις εκφράσεις του στην πόλη μας (Εργαστήρια Τέχνης, Ωδείο, Φιλαρμονική κ.λ.π.), να καταλήξουμε σε ένα σχεδιασμό που θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες και τις ελλείψεις, θα στηρίξει και θα διευρύνει τις δραστηριότητες, θα κάνει τολμηρά βήματα στις υποδομές και τη χρηματοδότηση που απαιτούν, θα εξασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, την αμοιβή τους, την επάρκεια του χώρου εργασίας τους, την απρόσκοπτη καλλιτεχνική τους προσφορά. Στην αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε μιά τέτοια πρωτοβουλία, πρωτοκολλήσαμε σήμερα αίτηση στο Δήμο με αρ. Πρωτ. 21491\ 8. 6. 2011, .ωστε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με πρόσκληση σε όλους όσους πρέπει, με θέμα «Συζήτηση για τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες στον πολιτισμό, τον προγραμματισμό των συνεχιζόμενων δράσεων (Εργαστήρια Τέχνης, Ωδείο, Φιλαρμονική κ.λ.π.), τις υποδομές». Θα σε συναντήσω να με βοηθήσεις στην προετοιμασία και αν θες να συμμετέχεις σαν ειδικός αγορητής στη συζήτηση όπως ο κανονισμός προβλέπει. Πιστεύω πως η δύναμη των εργαστηρίων είναι τα 26 χρόνια παρουσίας τους, οι εκατοντάδες μαθητές τους και οι χιλιάδες που πέρασαν, οι καθηγητές τους και όσοι πραγματικά πιστεύουν στην προσπάθεια αυτή.
Φιλικά, Ανδρέας Γκιζιώτης.
Υ.Γ. Με τη γνώση πως πολλά περισσότερα θα μπορούσαμε να κάνουμε από τη μεριά μας.»
Ή
«για εμας που ζούμε με την τέχνη και για την τέχνη θα μεταφέρω το μήνυμα του Θόδωρου ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ απο δελτίο της ΝΕΤ των 9 με την Ε.Στάη,όταν εκλήθη να πει την αποψή του για την ”κρίση”. Τό μόνο που θα σώσει την Ελλάδα είναι η προώθηση του πολιτισμού.
Ευχαριστώ τα εργαστήρια αγ.Παρασκευής, γι αυτό που είμαι σήμερα, μετα απο 6 χρόνια κοντά τους και λυπάμε που θα χάσω τόσους αξιόλογους δασκάλους και υπέροχους συνοδιπόρους(Ιδιαιτέρως Τ,Κοζώκο,Α.Μιχαηλίδη,Π.Τσάβαλο,Ι.Ποταμιάνο και Αντζελίνα..)Θα σας θυμάμε και θα σας μεριμνώ πάντα.Σας ευχαριστώ!»

Τα Εργαστήρια Τέχνης ως Θεσμός για τον Δήμο μας σίγουρα σήμερα περνούν μια δύσκολη καμπή.
Είναι μια διαφορά ιδεών και αξιών όπως ήταν πάντα.
Όπως και να έχει τα Εργαστήρια Τέχνης εξακολουθούν να είναι μια Ιδέα που μοιράστηκε στον χρόνο και στους ανθρώπους.
Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής και έως το τέλος της σύμβασής μου προσπαθώ να βάλω το θέμα μας στην πραγματική του διάσταση και να βοηθήσω ως προς την διατήρηση των Εργαστηρίων Τέχνης με αυτό τον χαρακτήρα που υπάρχουν έως σήμερα. Για τον λόγο αυτό χρειάζομαι την βοήθεια όλων σας.
Ίσως αυτή να είναι και η τελευταία μας Έκθεση με το γνωστό σχήμα και πρόγραμμα.
Η ευθύνη για την διάλυση των Εργαστηρίων Τέχνης οφείλεται κυρίως στην στάση και την αδιαφορία της νέας Δημοτικής αρχής η οποία με συκοφαντίες και απαξίωση για το έργο μας προσπάθησε να καταφέρει το πρόβλημα αλλού αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Έχουμε ακόμα τα μέσα, συνάδελφοι, η αντίδρασή μας να είναι και δυναμική και έντονη ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ο Σύλλογος των Σπουδαστών μας έχει ζητήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο την Τρίτη 14-6.
Άξιο απορίας πάντως είναι ότι οι δάσκαλοι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής δεν έχουν συναντηθεί ποτέ με τον Δήμαρχο για να καταθέσουν τις θέσεις τους και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τα Εργαστήρια Τέχνης αν και το εζήτησαν.

- O -
Kαλλιτεχνικός Διευθυντής
Εργαστηρίων Τέχνης
Δήμου Αγίας Παρασκευής
Γλύπτης Τάκης Κοζόκος
Επικ. Καθηγητής Δ.Π.Θ.