23 Ιουλίου 2011

Περί πολιτικού θάρρους*

κ.Πρόεδρε
Στην προηγούμενη συνεδρίαση στις 11.7.2011 που απουσίαζα, ο κ.Παναγόπουλος στην συζήτηση του 3ου θέματος «7η αναμόρφωση προϋπολογισμού» αναφερόμενος σε μένα, είπε τα εξής:
«Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ που η συνέντευξη του κ.Γαβρά στην τελευταία ή προτελευταία ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ, πάει εκεί στην 1η αναμόρφωση όπου οι 30.000€ έγιναν 15.000€ και δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος να πει πως όπως έγιναν οι 35.000€ σε 15.000€, μετά από δυο μήνες έγιναν 150.000. Δικό του θέμα, δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος τουλάχιστον να σταματήσει.»
Επειδή δεν συνηθίζω να αφήνω τίποτε αναπάντητο, θάθελα να πω τα εξής:
1. Η εφημερίδα στην οποία αναφέρεται ο συνάδελφος δεν είναι η ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ, αλλά η ΓΕΙΤΟΝΙΑ τ.Ιούνιος 2011.
2. Δεν πρόκειται για συνέντευξη, αλλά για δημοσίευση κειμένου, που ο διευθυντής της εφημερίδας είχε λάβει από τότε αλλά έκρινε σκόπιμο να το δημοσιεύσει σ΄αυτό το τεύχος και μάλιστα βάζοντας δικό του τίτλο.
3. Αν υπήρχε λίγο περισσότερη παρατηρητικότητα, θα διαπιστωνόταν πως πρόκειται για το ίδιο κείμενο που δημοσιεύθηκε προ μηνός (20 Μαΐου 2011) στην ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ τ.223 και είχε αναρτηθεί στο προσωπικό μου blog στις 11 Μαΐου 2011.
4. Επί της ουσίας τώρα:
a. Έχω αναγνωρίσει και δηλώσει δημόσια σε συνεδρίαση του παρόντος Δημ.Συμβουλίου, με την ιδιότητα του Δημ. Συμβ. της αντιπολίτευσης πλέον, πως η αναμόρφωση προϋπολογισμού είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της διοίκησης, σε αντίθεση με τον κ.Παναγόπουλο που επί 4 χρόνια (2007-2010) ως Δημ. Συμβ. της αντιπολίτευσης και αυτός, κάθε φορά που ερχόταν αναμόρφωση στο Δημ.Συμβούλιο την θεωρούσε απόδειξη τσαπατσουλιάς και ανικανότητας της διοίκησης. Δικό του θέμα τώρα που βρίσκεται στην συμπολίτευση, πως δικαιολογεί την παλινωδία ανάμεσα στην προηγούμενη και την σημερινή του συμπεριφορά.
b. Στο κείμενο μέσα υπάρχουν δυο παράγραφοι που αποκαλύπτουν το πολιτικό στίγμα του κειμένου και δικαιολογούν απόλυτα τον τίτλο που είχα βάλει: « Με αντι – κοινωνικό χρώμα η πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού». Συγκεκριμένα:
 «Η διαβεβαίωση του Δημάρχου, πως αυτή η μείωση θα αποκατασταθεί στο μέλλον, δεν αναιρεί την πολιτική σημασία της επιλογής να μειωθούν οι συγκεκριμένοι κωδικοί, πολύ περισσότερο που υπήρχε η δυνατότητα να αντληθούν τα ποσά από άλλο κωδικό, που θα μείνει αχρησιμοποίητος πιθανόν και μέχρι του τέλους του τρέχοντος οικονομικού έτους» και
 Η επιλογή για την μείωση αυτών των κωδικών αντί για άλλους, σηματοδοτεί την άνεση και την ευχέρεια με την οποία η σημερινή διοίκηση μπορεί και το κάνει, αγνοώντας την συμβολική αξία της συγκεκριμένης πράξης και προϊδεάζει για την αυριανή της συμπεριφορά αν οι καταστάσεις δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο.
5. Για τις συνέπειες εκείνης της αναμόρφωσης στις κοινωνικές παροχές του δήμου, να σας επισημάνω πως η μείωση του κωδικού 15.6482.01 «παιδικές κατασκηνώσεις» 40.000€ κατά 4.000€, που ήταν ήδη μειωμένος κατά 40.000€ από το ποσό της προηγούμενης χρονιάς, είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 30 ή και περισσότερα παιδιά δημοτών της πόλης μας να αποκλειστούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να μην πάνε κατασκήνωση. Και από μόνο του αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποκτήσει χαρακτήρα μείζονος αντιπολιτευτικής αιχμής με πρωτοσέλιδες καταχωρήσεις και πηχυαίους καταγγελτικούς τίτλους. Μια και η ζημιά είχε γίνει και δεν μπορούσε τίποτε να διορθωθεί προτίμησα να σας το επισημάνω σε προηγούμενη συνεδρίαση, για να μην ξαναγίνει του χρόνου.
Έχετε λοιπόν το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσετε το λάθος που κάνατε και την ζημιά που προκαλέσατε;;;;

* Το ανωτέρω κείμενο αποτέλεσε δήλωση που διαβάστηκε στην Συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου στις 21.7.2011

Αγία Παρασκευή 21.7.2011

Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
gavrasmic@gmail.com