27 Ιουλίου 2011

Περί “ορκωτών λογιστών” ή Η “κάθαρση” μπορεί να περιμένει!!!

Με ιδιαίτερη έκπληξη ακούσαμε τον Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά στην “ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου” στις 13.7.2011 να λέει: «Ενημερώνοντάς σας λοιπόν και εσάς τους πολίτες αλλά και τα Μ.Μ.Ε., θέλω να πω ότι έχουμε απευθυνθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο να στείλει να ελεγχτεί ο Δήμος και στο ΣΔΟΕ και στον Ρακιτζή, να ελεγχθεί η περιβόητη ΔΗΠΕΑΠ ή ΚΟΙΠΕΔΑΠ με όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν. Αυτό βέβαια, διότι δεν μπορεί ο Δήμος και δεν νομιμοποιείται ο Δήμος, δεν νομιμοποιείται δαπάνη, να φέρουμε ορκωτούς λογιστές...»!!!

Αυτή του η θέση, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με:
τις προεκλογικές θέσεις του ιδίου και της παράταξής του:
«Δεν θα παραλάβουμε τον Δήμο εάν πρώτα δεν έχουν ελεγχθεί επιμελώς τα οικονομικά από ορκωτούς λογιστές» (ομιλία στα εγκαίνια του Εκλογικού Κέντρου)

τις μετεκλογικές διακηρύξεις του ως δήμαρχος πλέον:
«Δεύτερο βήμα, με το που θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός ήδη είναι σε επαφή με γραφεία ορκωτών λογιστών, να μπουν ορκωτοί λογιστές να ελέγξουν τον Δήμο, αυτή την στιγμή στον Δήμο υπάρχει το ΣΟΛ και κάνει διαχειριστικό έλεγχο του 2010, αλλά εγώ θέλω να γίνει και διαχειριστικός έλεγχος με εντολή δική μας, με εντολή επί της ουσίας του λαού της Αγίας Παρασκευής όπου είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα γίνει». (1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2.2.2011)

και την εισήγηση στο Δημ.Συμβούλιο και ψήφιση:
«Λήψη απόφασης για την παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμαρχο με σκοπό την ανάθεση, σε Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, παροχής υπηρεσιών έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου των οικονομικών χρήσεων 2007-2008-2009-2010 του Δήμου Αγίας Παρασκευής.....» (19η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ19 ΜΑΪΟΥ 2011)

Ταυτόχρονα αποτελεί και πλήρη προσωπική δικαίωση των απόψεων που εξέθεσα με το άρθρο μου «Οδός διαφυγής οι Ορκωτοί Λογιστές» που δημοσιεύθηκε
 στην ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ τ.225. 3/6/2011
 στο blog: http://agparaskevi.blogspot.com/p/blog-page_26.html
 στην ιστοσελίδα: http://www.agiaparaskevi-guide.gr/dimotikes/?p=1223
 στη προσωπική ιστοσελίδα (blog): http://gavrasmichael.blogspot.com/2011/06/blog-post.html
και στο οποίο έγραφα:
“επιλέγεται μια μέθοδος (ανάθεση σε Ορκωτούς Λογιστές) η οποία όχι μόνο δεν έχει τις δυνατότητες να διαχειριστεί τέτοια θέματα, αλλά κυρίως δεν υπάρχει η νομική βάση για την ανάθεση τέτοιας εργασίας για τον έλεγχο των οικονομικών ιδιαίτερα του Δήμου”
Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα ερωτηματικά, οι απορίες και οι συνειρμοί.
Ας δεχθούμε πως προεκλογικά επιτρέπεται η οποιαδήποτε μεγαλοστομία. Ας δεχθούμε πως το ίδιο ισχύει και για τους δυο πρώτους μήνες μετά την εκλογή. Δεν μπορεί όμως αυτό να ισχύει όταν εισαγάγεις θέμα στο Δημ.Συμβούλιο μετά από 5 μήνες δημαρχοντίας και προτείνεις στο σώμα να το υπερψηφίσει. Οφείλεις να γνωρίζεις ο ίδιος ή να σε έχουν ενημερώσει οι αρμόδιοι σύμβουλοι και ο Γενικός Γραμματέας για το μη σύννομο του θέματος.
Πολύ περισσότερο όταν λέγεται, πως ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε εισπράξει την αρνητική άποψη της Οικονομικής υπηρεσίας, του Επιτρόπου και άλλων αρμοδίων στους οποίους είχε απευθυνθεί.
Προφορικά είχα επισημάνει, πως από έρευνα που διενήργησα, δεν υπήρχε νόμιμη διαδικασία πρόσκλησης Ορκωτών Λογιστών στον Δήμο.
Γιατί λοιπόν οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια απόφαση που γνώριζε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί;
Ήταν λοιπόν ή δεν ήταν ένας τρόπος να ξεφύγει από την πίεση που του ασκούσαν διάφοροι συνεργάτες του και “σύμμαχοι” χρησιμοποιώντας την μέθοδο «στρίβειν δια του αρραβώνος» ή την «επαγγελία μιας αδύνατης επανάστασης»;
Αλήθεια γιατί δεν έχει καταθέσει στον Εισαγγελέα κάποια από τις υποθέσεις διαφθοράς που έβρισκε σε «κάθε συρτάρι του Δήμου»; Μήπως τελικά δεν έχει βρει τίποτε και ντρέπεται να το ομολογήσει;
Η ψήφιση λοιπόν της απόφασης για ανάθεση σε ¨Ορκωτούς Λογιστές» να ελέγξουν το Δήμο, ήταν ή δεν ήταν μια «οδός Διαφυγής» από την πραγματικότητα και τις μεγαλόσχημες προεκλογικές και μετεκλογικές διακηρύξεις;
Και εν τέλει, αν όλα λειτουργούν σωστά και στον Δήμο μας δεν υπάρχει σκιά διαφθοράς, ποια κάθαρση επαγγελλόταν και συνεχίζει να επαγγέλεται;;;

Αγία Παρασκευή 26.7.2011

Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
gavrasmic@gmail.com