10 Σεπτεμβρίου 2011

Για τις απευθείας αναθέσεις ή περί διαφάνειας λόγος *

ΓΑΒΡΑΣ : κ. Πρόεδρε είναι εμφανές ότι μέσα από την συζήτηση αυτού του θέματος θίγεται ένα μείζον θέμα, το θέμα της κακολειτουργίας, κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, όπως θέλετε πέστε το, που υπάρχει στους Δήμους. Έχει αναγνωριστεί από όλους όσοι ασχολούνται με την διαχείριση του δημοσίου χρήματος, ότι τέσσερις μεγάλες δομές του κράτους εμπερικλείουν στην διαδικασία τους την κακοδιοίκηση με τον επιεικέστερο ορό και σίγουρα ένας από τους τέσσερις είναι οι Δήμοι. Και σίγουρα η κακοδιοίκηση και η κακοδιαχείριση δεν γίνεται ούτε στο γραφείο προσωπικού, ούτε στο πρωτόκολλο.
Τίθεται λοιπόν ένα μείζον θέμα, με ποιες διαδικασίες απέναντι στους πολίτες διασφαλίζουμε ότι αυτό που γίνεται πλέον στους Δήμους είναι διαφανές και δεν εμπεριέχει καθόλου την υποψία της αδιαφάνειας και της κατασπατάλησης ή της κακοδιαχείρισης. Είναι γεγονός ότι ο θεσμός των απευθείας αναθέσεων είναι ένας από τους θεσμούς που επιτρέπει στον κάθε δημότη, στον κάθε πολίτη, να ισχυρίζεται ότι η διαχείριση του χρήματος γίνεται με αδιαφάνεια.
Ότι χρειάζεται λοιπόν να βρεθούν αντίδοτα σε αυτόν τον θεσμό, άλλοι τρόποι, να μην υπάρχει καμία περίπτωση που να φτάνουμε σε σημείο να κάνουμε απευθείας ανάθεση, είναι ένα μείζον στοίχημα, όχι μόνο για το Δημοτικό συμβούλιο μόνο της Αγίας Παρασκευής, αλλά συνολικά για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Ακόμα είμαστε σε αυτή την φάση. Το να ισχυριζόμαστε ότι εμείς είμαστε πιο ηθικοί από τους άλλους, αυτό το ισχυριζόμαστε, δεν μπορεί να αποδειχτεί με κανέναν τρόπο. Οι θεσμικές διαδικασίες είναι αυτές που διασφαλίζουν απέναντι στους δημότες, αν κάποιος λειτουργεί με διαφάνεια ή χωρίς διαφάνεια και οι απευθείας αναθέσεις δεν δίνουν τέτοιο δικαίωμα.
Εγώ ψήφισα στην οικονομική επιτροπή το θέμα αυτό που είχε έρθει, ακριβώς γιατί αναγνωρίζω ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει άλλη διαδικασία, ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργήσει, αλλά να μην κάνουμε όμως πολιτική σπέκουλα για διαφάνεια και αδιαφάνεια, στηριζόμενοι μονάχα στο ότι εγώ είμαι ηθικότερος από τον άλλο. Αυτά δεν ισχύουν. Αλλιώτικα θα έπρεπε να πάμε να βρούμε κάποιον καλόγερο του Αγίου Όρους που να έχει ταχθεί και να έχει ασκητέψει για να τον κάνουμε Δήμαρχο. Δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Ας μην μιλάμε λοιπόν με πολλά λόγια, ότι εμείς είμαστε και κανένας άλλος, ότι εμείς έχουμε ανακαλύψει με ποιον τρόπο θα λειτουργούμε με διαφάνεια και είμαστε οι ηθικοί και οι έντιμοι και όλοι οι άλλοι ανέντιμοι, γιατί αυτό γυρίζει μπούμερανγκ. Αυτό είναι που έχει το πολιτικό σύστημα, ότι ο ένας κατηγορεί τον άλλο και δεν ξέρουμε ότι το ίδιο κάνουν και οι άλλοι για τους άλλους και όλοι μαζί πλέον μπαίνουμε στο ίδιο καζάνι που δεν είναι με εύοσμα υλικά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ : Απλά εγώ θέλω να συμπληρώσω μια φράση που είπε ο κος Γαβράς, δεν την είπε ολόκληρη, την άφησε στην μέση. Πως στο πολιτικό σύστημα ο ένας κατηγορεί τον άλλο, αλλά κατόπιν ο ένας κουκουλώνει τον άλλο. Αυτή είναι η σωστή πρόταση.

*Από τα πρακτικά της 28ης Συνεδρίασης του Δημ.Συμβ. την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011