1 Νοεμβρίου 2011

ΤΙ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Πραγματοποιήθηκε στις 24/10/2011 η σύσκεψη με θέμα «Η Δημόσια Παιδεία στην πόλη μας» την οποία συγκάλεσε η Ένωση Γονέων Αγίας Παρασκευής.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Ζορμπάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γιάννης Βουτσινάς, η Αντιδήμαρχος κ.Ελευθερία Παπαδοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχ. Επιτροπής Δευτεροβάθμιας κ.Μανώλης Κωνσταντακόπουλος, η Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχ. Επιτροπής Πρωτοβάθμιας κ.Δήμητρα Πανουσοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ.Γιώργος Καζάκος, ο πρώην Δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή» και Δημοτικός Σύμβουλος κ.Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Νίκη για την Αγία Παρασκευή» και Δημοτικός Σύμβουλος κ.Γιάννης Σταθόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και Δημοτικός Σύμβουλος κ.Ανδρέας Γκιζιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Σωτήρης Ησαΐας, Μαργαρίτα Δημητρίου, Μιχάλης Γαβράς, Κώστας Κρητικίδης, Γιάννης Σιδέρης και Φώτης Αλεξόπουλος.
Μας τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Διευθυντές Σχολείων κ.Γιάννης Λογοθέτης και κ.Χρυσόστομος Παπασπύρου, τα «ιστορικά» στελέχη της Ένωσης Γονέων κ.κ.Λεωνίδας Ριτζάκης, Σούλα Θεοδώρου-Χλύκα, Αλέκα Ζιώγα, Βασίλης Τραυλός και Κατερίνα Φλατσούση, καθώς και από τον Σύλλογο Κατοίκων Τσακού ο κ.Τάσος Μίχας
Σημαντικότατη ήταν η μαζική παρουσία εκπροσώπων από την συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων Γονέων των σχολείων της πόλης μας.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ευχαριστούμε όλους θερμά τόσο για την παρουσία τους όσο και για την συμβολή τους στην συζήτηση η οποία διεξήχθηκε άψογα επιτρέποντας σε όλους να καταθέσουν την κριτική, τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.

Η εισήγηση εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης που παρουσιάστηκε από την Πρόεδρό της κ.Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα περιελάμβανε τα παρακάτω κύρια σημεία:

1/ Να ξεφύγει ο Δήμος από την λογική «εάν δεν έρχονται αντίστοιχα κονδύλια, δεν μπορώ να δίνω λεφτά» και να προτάξει ότι «Τα δημόσια σχολεία της πόλης μου θα συνεχίσουν να λειτουργούν αξιοπρεπώς γιατί έτσι επενδύω στο μέλλον της πόλης». Και εν όψει του προϋπολογισμού του 2012 να εξαντλήσει τις δυνατότητές του (οικονομικές και διοικητικές) ώστε τα σχολεία να καλύπτουν όλες τις λειτουργικές τους ανάγκες, να επισκευάζονται συστηματικά, να καθαρίζονται με σεβασμό προς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, να προσφέρουν στα παιδιά «στέγη» ενασχόλησης με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό μέσω δωρεάν προγραμμάτων, να γίνουν η «αγκαλιά» για τα παιδιά που ήδη πεινάνε και για τα οποία η Ένωση Γονέων έχει ήδη καταθέσει πρόταση άμεσα εφαρμόσιμη. Και όλα αυτά φροντίζοντας για την ενιαία και δίκαιη ανάπτυξη των σχολείων χωρίς να υποκύψει κανείς στα θέλγητρα της εύκολης λύσης του να μπει ιδιώτης- με οποιαδήποτε μορφή- στα σχολεία.
2/ Να λειτουργήσουν άμεσα και ουσιαστικά τόσο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας όσο και τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων των 2 Σχολικών Επιτροπών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας γιατί η όποια δυσλειτουργία της διοίκησης έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των σχολείων.
3/ Αναφορικά με τα λεχθέντα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου περί πλαστότητας του εγγράφου που η πρόεδρος της Ένωσης ενεχείρισε στο Δήμαρχο και στις Δημοτικές παρατάξεις και με δεδομένη την απόδειξη της πλήρους γνησιότητας του εγγράφου, εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία και η αντίθεση της Ένωσης Γονέων για τον τρόπο που η δημοτική αρχή χειρίστηκε όλο το θέμα.
4/ Τονίστηκε ότι η Ένωση Γονέων ως το δευτεροβάθμιο όργανο των συλλόγων γονέων της πόλης μας έχει θεσμικό ρόλο κατοχυρωμένο από την ισχύουσα νομοθεσία αλλά κυρίως στην «κοινωνική συνείδηση» της πόλης, δεν εκφοβίζεται και θα συνεχίσει να εξασκεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της διεκδικώντας, πιέζοντας και προωθώντας θέματα σε δημόσιους φορείς που εμπλέκονται με την επίλυση προβλημάτων των σχολείων, αξιοποιώντας επιστήμονες που κάθε φορά απαιτείται η γνώμη τους, πάντα με κύριο γνώμονα το συμφέρον των δημόσιων σχολείων της πόλης μας και των μαθητών-παιδιών μας.
5/ Εν κατακλείδι και δεδομένων των πολιτικών συνθηκών η Ένωση Γονέων προτάσσει την ανάγκη δημιουργίας αρραγούς μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας, δωρεάν και ενιαίας παιδείας και με πνεύμα συνεργασίας προς όλους θα συνεχίσει να καταθέτει τις προτάσεις-διεκδικήσεις της προκειμένου να χρησιμοποιούνται από την διοίκηση του δήμου ως «εργαλεία» επίλυσης θεμάτων ή/και βάση συζήτησης.

Μετά την εισήγηση ακολούθησαν τοποθετήσεις και διαλογική συζήτηση.
Εκ μέρους της Διοίκησης του Δήμου τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γ.Βουτσινάς, η Αντιδήμαρχος κ.Παπαδοπούλου και ο Πρόεδρος της Σχ.Επιτροπής της Δευτεροβάθμιας κ.Κωνσταντακόπουλος. Από τις δημοτικές παρατάξεις τοποθετήθηκαν τόσο οι επικεφαλής κ.κ. Γιαννακόπουλος, Σταθόπουλος, Γκιζιώτης όσο και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.Γαβράς, Κρητικίδης, Δημητρίου.
Όντας αδύνατον να μεταφερθούν πλήρως τα όσα λέχθηκαν επισημαίνουμε τα παρακάτω ως βασικά συμπεράσματα της σύσκεψης:
1/ Όλοι ανεξαιρέτως συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός αρραγούς μετώπου υπεράσπισης των δημόσιων σχολείων της πόλης και την διάθεσή τους να συμβάλλουν, ο καθένας με τις θέσεις και ανάλογα με το ρόλο του, στην διαμόρφωση και διατήρησή του.
2/ Η Διοίκηση του Δήμου δεσμεύτηκε για την ένταξη στον προϋπολογισμό του 2012 του ποσού των 300.000 ευρώ για τις επισκευές των σχολείων και για την πολιτική της θέση για μη εμπλοκή ιδιωτών στα σχολεία.
3/ Οι εκπρόσωποι συλλόγων γονέων δημοτικών σχολείων που έλαβαν τον λόγο και ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία της Πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, δυστυχώς, δεν έλαβαν ουδεμία απάντηση.
4/ Για όλα τα υπόλοιπα θέματα δεν δόθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την διοίκηση και αναμένουμε τις ενέργειές της ανά θέμα, ελπίζοντας σε κατεύθυνση που να βοηθά στην αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων σχολείων της πόλης μας.

Αγία Παρασκευή 1/11/2011


Το Διοικητικό Συμβούλιο