20 Νοεμβρίου 2011

Μ. ΓΑΒΡΑΣ: εκτακτο Τελος Ακινητων και Κοινωνικη Πολιτικη του Δημου. Μια προταση.

Αγία Παρασκευή 12.11.2011

Με την έκδοση ψηφίσματος «ανέξοδης» συμπαράστασης στους συμπολίτες μας που αδυνατούν να πληρώσουν το ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ μέσω της ΔΕΗ, η Δημοτική Αρχή αναμένοντας την απόφαση στις 2.12.2011 του Συμβουλίου της Επικρατείας για την συνταγματικότητα του μέτρου, καταγγέλλει αυτή την πολιτική και δηλώνει την βαθειά ανησυχία και αντίθεσή της.
Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου, εισηγήθηκε ως μέτρο «κοινωνικής ευαισθησίας» την μείωση των τελών για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό κατά 2% και την μηδενική (0%) του Δημοτικού φόρου.
Το πρόβλημα. Όπως επισημάνθηκε από την πλευρά μου, αυτή η απόφαση δεν δίνει καμιά απάντηση στην αγωνία όλων εκείνων που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν όχι μόνο το ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ αλλά ούτε και τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Και ο αριθμός αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΔΕΗ διαρκώς αυξάνεται.
Σ’ αυτή την κατηγορία συνδημοτών μας δεν έχουν καμιά αξία τα ψηφίσματα και η εκδήλωση «ανέξοδης» συμπαράστασης. Ούτε η μείωση κατά τρία ευρώ (3€) το χρόνο των δημοτικών τελών για ένα διαμέρισμα των 100τ.μ.(τόση είναι η μείωση κατά 2%), αποτελεί ελάφρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ούτε δείχνει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου.
Αυτοί οι δημότες έχουν ανάγκη την πραγματική βοήθεια στην αντιμετώπιση της έκτακτης οικονομικής ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει εξ αιτίας της ανεργίας και της ανάλγητης μείωσης των μισθών και των συντάξεων.
Η Πρόταση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να κινηθεί η Δημοτική Αρχή και να αποδεχθεί την πρόταση που κατέθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με μια αύξηση κατά πέντε (5%) στον Δημοτικό φόρο προκύπτει ετήσια επιβάρυνση μόλις δυο ευρώ (2€) σε κάθε διαμέρισμα 110τ.μ.,ενώ ο δήμος θα εισπράξει 50.000€ επιπλέον. Με αυτό το ποσό μπορεί να δώσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 300 - 500€, μέσα από τις διαδικασίες της Κοινωνικής Υπηρεσίας, σε 100-150 συνδημότες μας που έχουν πραγματική ανάγκη.
Είναι γεγονός πως ο Δήμος δεν πάσχει από 50.000€ ούτε είναι δύσκολο να βρεθεί αυτό το ποσό για τον συγκεκριμένο σκοπό. Έχει όμως μεγάλη, ύψιστη θα έλεγα, παιδαγωγική αξία, πρώτος ο Δήμος να αναδείξει την σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και της έμπρακτης εκδήλωσης της κοινωνικής μέριμνας, σαν απαραίτητο στοιχείο ανασυγκρότησης και ενοποίησης της τοπικής κοινωνίας.
Οι δυο δρόμοι.
Η Δημοτική Αρχή αντί να διαλέξει τον δύσκολο δρόμο να πείσει τους συνδημότες μας πως με δυο ευρώ (2€) επιβάρυνση το χρόνο σε κάθε οικογένεια και δεν θα προκληθεί βλάβη στην οικονομική τους κατάσταση και θα ενισχυθούν πραγματικά συνδημότες μας που έχουν αποδεδειγμένη ανάγκη, αυτή διάλεξε τον εύκολο δρόμο και την εφήμερη δόξα των πηχυαίων τίτλων στα τοπικά ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) για μείωση των τελών κατά 2%.
Αναγκαστική η μείωση των τελών. Εκτός των άλλων βέβαια, αυτή η μείωση κατά 2% των τελών για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό, δεν ήταν πολιτική επιλογή και εκδήλωση κοινωνικής ευαισθησίας από την δημοτική αρχή. Ήταν μια αναγκαστική πράξη υπαγορευόμενη από τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου τέλους. Από την στιγμή που τα μισθολογικά έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας έχουν μειωθεί δραματικά, εξ αιτίας της μείωσης των μισθών των υπαλλήλων, είναι αναγκαστική και η μείωση των εσόδων για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας.
Συμπέρασμα. Τέλος, μπορούμε να πούμε πως η δημοτική αρχή έχει ένα δρόμο να ακολουθήσει στην κοινωνική πολιτική, πέρα και έξω από ψηφίσματα και ανέξοδες συμπαραστάσεις.
Όλοι μαζί, Δημοτική Αρχή, Δημοτικό Συμβούλιο και Δημότες, να αναζωογονήσουμε το Τοπικό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, που είχε ξεκινήσει να διαμορφώνεται την προηγούμενη τετραετία, σε διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και να εμπλουτιστεί με νέες ιδέες και πρακτικές που επιβάλλει η σημερινή πραγματικότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε αξιόπιστα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε τις νέες ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά και να βοηθήσουμε όλους τους συνδημότες μας που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη.

Μιχάλης Γαβράς
Δημοτικός Σύμβουλος
http://gavrasmichael.blogspot.com/