25 Νοεμβρίου 2011

Απαντηση στον κ. Γιαννη Σταθοπουλο: Κρείττον σιγάν…

…έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, εννοώντας ότι είναι καλύτερα να μην ομιλείς όταν δεν έχεις να πεις κάτι σοβαρό.

Ειλικρινά, δεν είχα καμμία διάθεση να απαντήσω σε κείμενο του , αγαπητού κατά τα λοιπά, κ. Γιάννη Σταθόπουλου αν δεν υπέπιπτε στο βαρύτατο ολίσθημα (δεν είναι το πρώτο, ελπίζω να είναι όμως το τελευταίο) να με θίξει προσωπικώς και δη δημοσίως. Μάλιστα το σκεπτόμουν επί 10 ημέρες αν άξιζε καν τον κόπο. Απεφάσισα να απαντήσω, όχι τόσο γιατί «αξίζει τον κόπο» ένα τέτοιας υποστάθμης κείμενο, όσο γιατί δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές δυσφημιστικές συμπεριφορές από υποτιθέμενες και αυτοπροσδιοριζόμενες «αυθεντίες». Αναφέρομαι στο κείμενο της ανακοινώσεώς του, της 14-11-2011, για την πρόσφατη διαδικασία του Συμπαραστάτη του Δημότη.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταθόπουλος αναφέρει επί λέξει :
Είναι απορίας άξιο, όμως, για ποιο λόγο η Διοίκηση μετά την πρώτη αποτυχία της προσπάθειας της επέμεινε σαν να μην μεσολάβησε τίποτα. Επιθυμεί Συμπαραστάτη του Δημάρχου, ο οποίος θα εκτελεί καθήκοντα σε διατεταγμένη υπηρεσία;
Είναι προφανές ότι ο κ. Σταθόπουλος αναφέρεται σε μένα, εμμέσως βέβαια (συνήθης τακτική), αφού ήμουν ο υποψήφιος που έλαβα τις ψήφους της Παρατάξεως του κ. Δημάρχου και στην πρώτη και στην δεύτερη διαδικασία. Θα προτιμούσα βεβαίως να ήταν η αναφορά του ευθεία. Νομίζω ότι έτσι επιβάλλει η πολιτική (τουλάχιστον) «ανδρεία».
Είναι πλήρως και απολύτως αποδεκτό από εμένα, ο κ. Σταθόπουλος να καταψηφίσει την υποψηφιότητά μου. Είναι όμως παντελώς απαράδεκτο να μου προσάπτει την μομφή ότι, σε περίπτωση εκλογής μου, θα εκτελούσα (δήθεν) διατεταγμένη υπηρεσία του Δημάρχου αντί των προβλεπομένων από το Νόμο καθηκόντων μου. Βέβαια μπορεί εξ ιδίων να κρίνει τα αλλότρια. Αν όμως ο κ. Σταθόπουλος δεν γνωρίζει (που έτσι πιστεύω) την έννοια της λέξεως «καθήκον», υπάρχει τρόπος να την μάθει. Ας έλθει σε μένα να του την εξηγήσω, αφού την γνωρίζω ως βίωμα υπηρετώντας την επί 32 συναπτά έτη.
Εν πάση περιπτώσει, δεν καλούμαι εγώ να αποδείξω το αυτονόητο, ότι δηλαδή στο πρόσωπό μου (όπως και στων αξίων ανθυποψηφίων μου) συντρέχουν τα ηθικά τουλάχιστον προσόντα για την ανάληψη της θέσεως του Συμπαραστάτη του Δημότη. Καλείται ο κ. Σταθόπουλος να αποδείξει το αντίθετο. Επειδή δεν μπορεί όμως (αν μπορούσε θα το έκανε στο κείμενό του με στοιχεία και όχι με φληναφήματα για εντυπώσεις), μια απλή γραπτή δημόσια συγγνώμη, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, θα μου αρκούσε και θα γινόταν αμέσως δεκτή. Αν δεν το κάνει, θα αναγκαστώ να του θυμίσω άλλο ένα αρχαίο ρητό. Το «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν»…

Αγία Παρασκευή, 25 Νοε 2011
Με Τιμή
Σπύρος Χρ. Παπασπύρος
Σχης ε.α.