17 Δεκεμβρίου 2011

Τοποθετηση του Μιχαλη Γαβρα, δημοτικου συμβουλου στην Συνελευση της παραταξης στις 7.12.2011

Φίλες και φίλοι
Όσοι από σας έχετε παρακολουθήσει τις διαδικασίες μας όλο αυτό το χρόνο μετά τις εκλογές, γνωρίζετε τις θέσεις που έχω αναπτύξει για την πορεία της παράταξης. Συνοπτικά:
Με το κείμενό μου «Για μια νέα αρχή» που δημοσιεύθηκε στις 20.2.2011 έβαζα τους στόχους για την νέα αρχή προτείνοντας:
1. Την συγκρότηση νέας πολιτικής πρότασης για το αύριο της Αγίας Παρασκευής
2. Διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών της παράταξης και απόκτηση φανερής οικονομικής αυτοδυναμίας, χωρίς άδηλους πόρους
3. διεύρυνση της κοινωνικής βάσης της παράταξης
Με το κείμενό μου «Διαφάνεια και κακοδιοίκηση. Το πολιτικό διακύβευμα στους Δήμους» που δημοσιεύθηκε στις 17.9.2011, διερευνούσα το διαχρονικό μοντέλο λειτουργίας του δήμου, τα φαινόμενα κακοδιοίκησης που ευνοούν την πρόθεση συναλλαγής και έβαζα σαν κύριο μέλημά μας την ανατροπή του. Αυτή η άποψη απορρίφθηκε από σημαίνον στέλεχος της ηγεσίας του δήμου και της παράταξης με σκληρούς χαρακτηρισμούς, ισχυριζόμενος πως στον δήμο μας είναι όλα «άγια και καλώς καμωμένα». Δυστυχώς η πραγματικότητα τον διαψεύδει.
Με την τελευταία μου τοποθέτηση στις 20.10.2011 τεκμηρίωσα τις σκέψεις μου λέγοντας πως:
1. Η σημερινή ηγεσία της παράταξης αρνείται να αποδεχθεί πως η ήττα στις Δημοτικές Εκλογές και η απώλεια του Δήμου, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο αριθμητικών συγκυριών, αλλά αντίθετα οφείλεται και στην ευθεία αποδοκιμασία της ΗΓΕΣΙΑΣ της παράταξης στην πλειοψηφία των δημοτών.
2. Με την σημερινή πρόταση για την Οργανωτική ανασυγκρότηση, χωρίς την παρουσία όσων είχαν διαφωνήσει κατά καιρούς με τις επιλογές της ηγεσίας, χωρίς κανένα νέο στοιχείο ουσιαστικά, δεν μπορούμε να ανασυντεθούμε σε ενιαία ΠΑΡΑΤΑΞΗ με προοπτική την νίκη στις επόμενες εκλογές.
3. Ένα χρόνο τώρα στα έδρανα της αντιπολίτευσης, μπορεί άνετα και με πολλά παραδείγματα να τεκμηριωθεί, πως η ηγεσία μας και ΔΕΝ «ΜΠΟΡΕΙ» και ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να κάνει πραγματική αντιπολίτευση στον Ζορμπά. Όχι άκριτη, τυχοδιωκτική και καιροσκοπική, αλλά πραγματική, τέτοια που έχει ανάγκη η πόλη. Να σας θυμίσω επικουρικά, πως στην ίδια συνεδρίαση αναφέρθηκε από παριστάμενο φίλο της παράταξης, πως κατά την άποψή του δεν κάνουμε αντιπολίτευση και δείχνουμε σαν κάτι να φοβόμαστε.
Με βάση τα παραπάνω κατέληξα στο συμπέρασμα, λέγοντας πως είναι επιτακτική η ανάγκη για την αναζήτηση εναλλακτικής συνθετικής πρότασης, με την ομαλή μετεξέλιξη της παράταξης και την ανάδειξη της επόμενης ηγεσίας από αυτή, που θα ενώσει τον χώρο και θα τον οδηγήσει στην νίκη στις επόμενες εκλογές.
Αυτή την άποψη την συμμερίζεται αρκετός κόσμος στην πόλη και το συζητούν παντού. Είναι πλέον αναγκαιότητα που μόνο λίγοι δεν την βλέπουν. Γι’ αυτό λέω πως αν αυτή η εναλλαγή δεν βγει από αυτή την παράταξη, θα την δώσει η ζωή έξω από αυτήν.
Και εδώ τίθεται το κύριο ερώτημα σε όλους μας:
• Θέλουμε μια μικρή, συρρικνωμένη παράταξη του στενού πυρήνα των φίλων του Β.Γιαννακόπουλου;
• Ή θέλουμε μια παράταξη που να χωρέσουν όσο το δυνατό περισσότεροι, από όλες τις τάσεις και τις απόψεις που βρίσκονται και κινούνται στον ευρύ δημοπαραταξιακό μας χώρο;
Αν όπως φαντάζομαι θέλουμε την δεύτερη μόνο ένας τρόπος υπάρχει να την υλοποιήσουμε:
Η ανασυγκρότηση πρέπει να γίνει συντεταγμένα και μέσα από διαδικασίες και όχι με δημιουργία οργάνων μέσα από αυτούς που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Β.Γιαννακόπουλου. Έτσι:
Μια επιτροπή 5-9 στελεχών που να μπορούν να συνδιαλέγονται ή να αντιπροσωπεύουν όλες τις τάσεις και τις απόψεις του χώρου μας, αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν μια πολιτική – οργανωτική συνδιάσκεψη μέσα από την οποία με ανοιχτές διαδικασίες θα προκύψει και η νέα ηγεσία ή θα ανανεωθεί η εμπιστοσύνη στην παλιά αν επιμένει να είναι ξανά υποψήφια.
Ο χρόνος σήμερα είναι ο καταλληλότερος. Η ίδια η διαδικασία θα αναγεννήσει το χώρο και θα κινητοποιήσει δυνάμεις που τώρα έχουν αποσυρθεί και παραιτηθεί.
Μέχρι το ΠΑΣΧΑ του 2012 μπορούμε να έχουμε καταλήξει, έτσι ώστε με όλες μας τις δυνάμεις να μπούμε στην πραγματική προεκλογική χρονιά που είναι το 2013.
Η πρόταση αυτή είναι η μόνη συνθετική πρόταση για την ανασύνταξη του χώρου.
Η επιμονή στο σημερινό status, αυτοί είμαστε, αυτός είναι ο αρχηγός μας, ας φτιάξουμε επιτροπές δουλειάς, να περάσει ο χρόνος και θα δούμε, είναι μια αυτοκτονική πολιτική.
Μονιμοποιεί την διάσπαση
και την διασπορά των δυνάμεών μας που σήμερα είναι γεγονός και οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση.
Αυτή είναι η πρότασή μου και σας καλώ να την υιοθετήσετε.
Σε τελική ανάλυση ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του για το μέλλον της παράταξ