18 Δεκεμβρίου 2011

ΛΥΠΗΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΤΟΥ Μ. ΓΑΒΡΑ)

Η κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από πολιτικής πλευράς, αυτή για την συζήτηση του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου, στις 12.12.2011,τα είχε όλα εκτός από συζήτηση για τον προυπολογισμό.
Ξεκίνησε από την αρχή, με το προεδρείο να επιτρέπει σε μια συνδημότισσά μας, διορισμένο μέλος στον ΠΑΟΔΑΠ από την σημερινή διοίκηση, να διαβάσει ένα πολιτικό λίβελο σε βάρος του απόντος εκείνη τη στιγμή επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Δημοτικής Ομάδας «Μαζί για την Αγία Παρασκευή» Βασίλη Γιαννακόπουλου, παρά τις έντονες αντιδράσεις από πολλές πλευρές της αντιπολίτευσης. Ήταν ένα ατόπημα σκοπιμότητας από ένα προεδρείο που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες.
Στην συνέχεια με την γραπτή εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, για λογαριασμό του προεδρείου, προσδιόρισε τους κανόνες με τους οποίους θα γινόταν η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, εφιστώντας μας την προσοχή να μην επαναλαμβάνουμε ερωτήσεις, αυτές να έχουν οικονομικό αντικείμενο και περιεχόμενο, να τις εκφωνούμε με σωστό ρυθμό, μας τόνιζε να τηρήσουμε τα χρονικά περιθώρια, καθώς επίσης προέβλεπε την πιθανότητα να γίνει «λιγόλεπτη διακοπή» για να δωθεί η δυνατότητα στον ίδιο να ολοκληρώσει τις εισηγήσεις και τις θέσεις της πλειοψηφίας.
Σε άλλο σημείο της εισήγησής του, προσδιόριζε για λογαριασμό όσων επέλεγαν να καταψηφίσουν τον προυπολογισμό το περιεχόμενο της πιθανής αρνητικής ψήφου, τονίζοντας πως αυτό θα σήμαινε άρνηση παροχής των προνοιακών επιδομάτων, άρνηση ίδρυσης του κοινωνικού παντοπωλείου, της ενίσχυσης των παιδικών σταθμών, των σχολείων, της βιβλιοθήκης και γενικά όλων των δραστηριοτήτων του δήμου. Η άποψη αυτή αποδοκιμάστηκε έντονα και χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια χειραγώγησης των δημοτικών συμβούλων με την καταδίκη προθέσεων.
Στην συνέχεια ο ίδιος, με απαράδεκτα επιχειρήματα αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του υπογράφοντος και του κ.Κρητικίδη, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την διάσταση ανάμεσα στις διακυρήξεις για συναίνεση και την ακολουθούμενη πρακτική. Πρωτοφανές γεγονός και προσβολή όχι τόσο προς τους ερωτούντες, όσο προς τον ίδιο τον δήμαρχο, που τον όρισε να τον αντιπροσωπεύει (αντιδήμαρχος), προς τους συναδέλφους του της πλειοψηφίας, που ανέμεναν την αξιόμαχη και αξιοπρεπή παρουσία της παράταξής τους και τελικά προς τον ίδιο το θεσμό και την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την ομιλία του πρώτου αντιδημάρχου για πάνω από10 λεπτά αντί για τα 5, ενώ και ο δεύτερος αντιδήμαρχος μίλησε για πάνω από10 λεπτά και με θέμα που δεν είχε απόλυτη σχέση με την ημερήσια διάταξη.
Μετά από όλα αυτά το προεδρείο της συνεδρίασης, διατελώντας κάτω από ιδιαίτερα αρνητική ψυχολογική πίεση, μια και δεν μπορώ να το ερμηνεύσω αλλιότικα, εξάντλησε όλη την αυστηρότητά του στον συνάδελφο Φώτη Αλεξόπουλο. Εκμεταλλευόμενο την αγανάκτηση και την υπέρμετρη αντίδραση του συγκεκριμένου δημοτικού συμβούλου, διέτεξε την αποβολή του από την συνεδρίαση.
Σε αυτή του την απόφαση αντέδρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητώντας την ανάκληση της απόφασης αποβολής του κ.Αλεξόπουλου. Η απόρριψή της οδήγησε σε αποχώρηση της δημοτικής ομάδας «Μαζί για την Αγία Παρασκευή» (Γιαννακόπουλου, Κρητικίδη , Γαβρά, Δημητρίου) και του Γουργούλη, ενώ παρόμοια διάθεση επεδείχθη και από τους περισσότερους συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Οσοι αποχωρήσαμε, είχαμε τελικά την ευτυχία να μην γίνουμε μάρτυρες απίθανων σκηνών διαπληκτισμού και ανταλλαγής ιδιαίτερα φορτισμένων φράσεων ανάμεσα στους απομείναντες συμβούλους της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, με αποκορύφωμα την πρόσκληση της Αστυνομίας για να επιλύσει πολιτικές απόψεις και αντιθέσεις. Σκηνές και φράσεις που δεν τιμούν κανένα από όσους συμμετείχαν στις διενέξεις και δεν αρμόζουν σε ένα προάστιο με το συγκεκριμένο κοινωνικό, μορφωτικό και πολιτισμικό επίπεδο.
Δυστυχώς και επειδή παρόμοιες καταστάσεις δεν γίνονται για πρώτη φορά, είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την εξέλιξη στα υπόλοιπα δυόμισι χρόνια.
Καλούμε το προεδρείο να προσπαθήσει να αποτρέπονται παρόμοιες εικόνες και καταστάσεις, διασώζοντας το κύρος του και διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αγία Παρασκευή 15.12.2011