23 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ SAINT-BRIEUC

Αντιπροσωπεία του Δήμου Αγίας Παρασκευής με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλη Ζορμπά, αναχώρησε στις 8/12/2011, για το Saint-Brieuc της Βρετάνης-Γαλλίας,αποδεχόμενη πρόσκληση του Δημάρχου της πόλης κ.Bruno Zoncour για συμμετοχή της στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια Αδελφοποίησης.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας προσέφεραν εθελοντική εργασία στο ελληνικό περίπτερο όπου εκτέθηκαν παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και παρουσιάστηκαν στους επισκέπτες του περιπτέρου.
Με ανοιχτή αγκαλιά και εκδηλώσεις αγάπης και αδελφοσύνης
υποδέχθηκαν την αποστολή ,ο Δήμαρχος του Saint-Brieuc, o Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποίησης κ. Yannick Mayeux καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Αδελφοποίησης.

Από τη στιγμή της άφιξής της έως και την ώρα αναχώρησής της, ήταν κοντά της, τη συνόδευαν και επέδειξαν εξαιρετική φιλοξενία.

Σε ιδιαίτερη συνάντηση του Δημάρχου του Saint-Brieuc με τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας με τη στήριξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ανταλλαγών κυρίως στον τομέα της νεολαίας.

Στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για τα 20α γενέθλια Αδελφοποίησης στο Δημαρχείο της πόλης, ο Δήμαρχός Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς μίλησε
με τη γλώσσα της καρδιάς για την Ελλάδα , τις αξίες και την πολύτιμη παρακαταθήκη της από το αρχαίο παρελθόν και τη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και για την σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουν οι συμπολίτες μας.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΗΤΕ ΕΔΩ

Μετά το πέρας της ομιλίας , ο Δήμαρχος καταχειροκροτήθηκε και οι παρόντες δημοσιογράφοι ζήτησαν την μετάφραση της
Ομιλίας του στα γαλλικά και δημοσίευσαν αποσπάσματα στις
τοπικές εφημερίδες.

Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω επισκέψεις της ελληνικής αποστολής:

 Ξενάγηση στο σπίτι του συγγραφέα Louis Guilloux,
όπου δόθηκαν τα σχετικά έντυπα με θέμα τον προσεχή ευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό διηγήματος( στη γαλλική γλώσσα), στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος και μαθητές από τα σχολεία της Αγίας Παρασκευής .

 Επίσκεψη στην συνοικία Croix Saint-Lambert ,όπου διέμεναν σε εργατικές πολυκατοικίες 3000 άτομα σε υποβαθμισμένη περιοχή και με τη χρηματοδότηση της περιφέρειας μετεγκαταστάθηκαν σε νεόδμητες κατοικίες, τις οποίες είχαν την ευχέρεια να επιλέξουν, ανάλογα με τα άτομα και τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.

 Επίσκεψη στο Σπίτι Νεολαίας και Πολιτισμού,με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις ήχου και εικόνας, άρτιο μηχανολογικό εξοπλισμό και αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών με δυνατότητα μετάδοσης των Μουσικών Εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στα στούντιο και μέσω τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού και ταυτόχρονη προβολή σε άλλο σημείο της πόλης.

Εκεί λειτουργούν επίσης τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων, χρήσης προγραμμάτων Η/Υ για τη δημιουργία μουσικής, πρόβες μουσικών συγκροτημάτων, εγγραφές σε CD, μαθήματα χορού, μαθήματα ξένων γλωσσών -όχι μόνο ευρωπαϊκών- , με πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά από τα Μέλη της Επιτροπής Αδελφοποίησης μαθαίνουν Ελληνικά.

Ίδια εικόνα άρτιας οργάνωσης και στο LA CITROUILLE: Πλήρης μηχανολογικός εξοπλισμός,
αίθουσες με οπτικοακουστικά συστήματα ,όπου πραγματοποιούνται συναυλίες και φεστιβάλ όλο το χρόνο.

Στο Σπίτι Νεολαίας και Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής συνάντησε τον Ευρωβουλευτή κ. Alain CADEC (που είναι από το Saint Brieuc ) και συνομίλησε μαζί του για τη σημασία της αδελφοποίησης με το Saint-Brieuc.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής με τον Διευθυντή της Πανεπιστημιούπολης κ. Mazier Jacques Le Louarn και συμφωνήθηκε η ανταλλαγή φοιτητών μέσω stage.
Ένας φοιτητής από την Αγία Παρασκευή θα επισκέπτεται κάθε χρόνο και για ορισμένο χρονικό διάστημα το Saint-Brieuc και αντίστοιχα ένας φοιτητής από το Saint-Brieuc θα έρχεται στην Αγία Παρασκευή .
Θα συζητηθούν εν καιρώ οι ειδικότητες για τις οποίες ενδιαφέρονται οι νέοι της Αγίας Παρασκευής και αντίστοιχα οι νέοι του Saint-Brieuc.

 Επίσκεψη στη Villa CARMELIE: Παλαιό μοναστήρι που ανακαινίσθηκε και έγινε Κέντρο μουσικής
και χορού. Εκεί στεγάζονται σχολές χορού και ο χώρος χρησιμοποιείται για μουσικοθεατρικές παραστάσεις και διάφορες εκδηλώσεις νέων.

 Συγκινητική επίσκεψη στα Εργαστήρια-Κέντρα βοήθειας με την μέθοδο της εργασίας, όπου 190 παιδιά και ενήλικες με ελαφρά νοητική στέρηση αλλά αυτοεξυπηρετούμενοι, εργάζονται και αμείβονται. (η κυβέρνηση τους δίνει ένα μικρό επίδομα αναπηρίας και το υπόλοιπο μέχρι του ποσού του νόμιμου ημερομίσθιου καταβάλλεται από τα εργαστήρια).
Τα Εργαστήρια διοικούνται από έναν Γενικό Δ/ντή που ορίζεται από το Δήμο και 8-10 άτομα (προϊσταμένους, υπεύθυνους τμημάτων, ψυχολόγους).
Υπάρχουν τμήματα συσκευασίας προϊόντων, πλυντηρίων, θερμοκηπίου, εκτροφής ζώων και τελευταία ιδρύθηκε εστιατόριο.
Το γεύμα που παρείχαν στην ελληνική αποστολή ήταν εξαιρετικό.
Το εστιατόριο ενοικιάζεται για εκδηλώσεις, συνεστιάσεις και επαγγελματικά γεύματα.
Τα παραπάνω αναφερόμενα τμήματα εξυπηρετούν μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν αυτόματα μηχανήματα συσκευασίας και μικρές επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης έναντι αμοιβής , τα δε προϊόντα που παράγονται πωλούνται σε καλές τιμές. Έτσι αυτή η δραστηριότητα έχει έσοδα ικανοποιητικά για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της.

 Ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Σχολείο RENAN ,που είναι αδελφοποιημένο εδώ και 10 χρόνια με την Ελληνογαλλική Σχολή της Αγίας Παρασκευής . Εκεί πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύνδεση της τάξης των ελληνικών με το αντίστοιχο τμήμα της Ελληνογαλλικής Σχολής της Αγίας Παρασκευής.

 Επίσκεψη του κ. Στέλιου Παναγόπουλου ,της κας Φωτεινής Τσακπίνογλου και μελών της αποστολής στο σύγχρονο κέντρο διαλογής οικιακών απορριμμάτων η οποία αποτέλεσε μια ιδιαίτερη εμπειρία. Εκεί ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο της υπηρεσίας για τις χρησιμοποιούμενες σύγχρονες μεθόδους συλλογής απορριμμάτων που εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος επιφέρουν και έσοδα.
Η επένδυση για τις εγκαταστάσεις αυτές έχει
χρηματοδοτηθεί ,εν μέρει από την κυβέρνηση, εν μέρει από
την περιφέρεια και ένα μικρό μέρος της από την Ευρωπαϊκή
Ένωση .

 Τη Δευτέρα 12/12/2011 η Πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Αγίας Παρασκευής κα. Λένα Μητροπία επισκέφθηκε ένα καταφύγια αδέσποτων ζώων, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Saint-Brieuc,του οποίου την έκταση έχει παραχωρήσει ο Δήμος. Εκεί ζούν 150 σκύλοι, από κουτάβια μέχρι ενήλικα ζώα, τα οποία είναι χωρισμένα ανά ράτσα και ηλικία. Τα ζώα αρχικά συγκεντρώνονται σε κέντρο υποδοχής, μετά μένουν σε καραντίνα για 40 ημέρες και στη συνέχεια οδηγούνται σε κλουβιά. Δεν στειρώνονται παρά μόνο αυτά που προορίζονται για υιοθεσία. ‘Άτομα με ειδικές ανάγκες βγάζουν τα ζώα για βόλτα με μεγάλη χαρά. Τα ζώα δίνονται για υιοθεσία ,έναντι συμβολικού αντιτίμου. Το καταφύγιο επισκέπτονται περίπου δύο φορές την εβδομάδα κτηνίατροι. Εκεί δραστηριοποιείται μια μεγάλη Φιλοζωική εταιρεία, με την επωνυμία S.P.A (Σώζω-Προστατεύω-Αγαπώ).

Τέλος, η αποχαιρετιστήρια βραδιά που οργανώθηκε από την επιτροπή Αδελφοποίησης ήταν μια έκπληξη.
Τα μέλη της Αδελφοποίησης ετοίμασαν ένα μπουφέ με Ελληνική κουζίνα και μουσικό συγκρότημα, με έλληνα καλλιτέχνη στο μπουζούκι, έπαιξε ελληνικά τραγούδια.
Μαζί με την ελληνική αποστολή χόρεψαν και τα μέλη της Επιτροπής Αδελφοποίησης του Saint-Brieuc ,που μαθαίνουν εδώ και καιρό όλους τους ελληνικούς χορούς.

Θερμές ευχαριστίες αξίζουν στην Κα Nicole GARCIA που εκπροσωπούσε την Ελληνογαλλική Σχολή και συνεργάστηκε πρόθυμα και άψογα με την ελληνική αποστολή.

Στις συναντήσεις του Δημάρχου και της αποστολής καθώς και του Δημάρχου και Αντιδημάρχου του Saint-Brieuc ,τη διερμηνεία διενήργησε η κα. Άννα Στεργίου , Γραμματέας της επιτροπής Αδελφοποίησης .