Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του κου Μιχάλη Γαβρά στο Δημοτικό συμβούλιο στις 19/1/2011, όπου αναφέρεται στα αρνητικά της ύπαρξης των λεγόμενων ετεροδημοτών, τόσο για την επαρχία όσο και για το λεκανοπέδιο Αττικής.
Ετεροδημότες και πολιτικό σύστημα*
Στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Δημοτικών Αρχών και οι δυο δήμαρχοι, ο απερχόμενος και ο νέος, αναφέρθηκαν στο φαινόμενο της αποχής που εκδηλώθηκε στις τελευταίες εκλογές και στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την επανάκτηση της αξιοπιστίας από το πολιτικό προσωπικό του Δήμου και την συνακόλουθη αύξηση του ενδιαφέροντος από τους δημότες για τα κοινά.
Παράλληλα με αυτό το ζήτημα συνυπάρχει και άλλο ένα εξίσου σημαντικό αν όχι σημαντικότερο. Είναι η διαπίστωση πως σε μια πόλη των 80-100.000 κατοίκους είναι εγγεγραμμένοι μόνο 36.000, αριθμός που μένει αναλλοίωτος τις τελευταίες 2-3 εκλογές. Οι υπόλοιποι χρησιμοποιούν την πόλη ως ξενοδοχείο, όπως εύστοχα έχει επισημανθεί.
Είναι ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει μόνο στην Αγία Παρασκευή, αλλά κυριαρχεί σε όλη τη χώρα. Έχει άμεση σχέση με μια λανθασμένη ψυχολογική αντίληψη της κοινωνίας για την προστασία των πατρογονικών και σε μια άρνηση να ενταχθούν στην πόλη που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους.
Είναι το φαινόμενο των ετεροδημοτών, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται και που πλέον λειτουργεί αρνητικά και για την επαρχία και για την πρωτεύουσα.
Υπάρχουν αρκετές συνέπειες για τις οποίες ο Ηλίας Μπιτσάνης, Διευθυντής στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Καλαμάτας, στις 16.11.10, έγραφε:
«Το ουσιαστικό πολιτικό ζήτημα όμως το οποίο αναδεικνύεται, είναι εκείνο το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι για το μέλλον του τόπου τελικά αποφασίζουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μένουν σε αυτόν και απλώς διατηρούν για λόγους συναισθηματικούς κυρίως, τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο καταγωγής. Όπως έχουμε σημειώσει και άλλη φορά, το κακό είναι διπλό: Από τη μια πλευρά οι ετεροδημότες εμπλέκονται σε υποθέσεις που αφορούν τη ζωή εκείνων που μένουν στην ελληνική επαρχία και από την άλλη για τη δική τους ζωή συνήθως αποφασίζουν οι “γηγενείς“ των αθηναϊκών δήμων αναπαράγοντας την εξουσία προσώπων και μηχανισμών που εδώ και δεκαετίες παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην τοπική κοινωνία. Μπορεί η ένταση αυτών των φαινόμενων να είναι μικρότερη από το παρελθόν καθώς μεταφέρονται σταδιακά τα εκλογικά δικαιώματα των ετεροδημοτών στον τόπο διαμονής. Δεν παύουν όμως αυτά να παίζουν τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και στην επαρχία και στο λεκανοπέδιο.»
Καλείται ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ως εκφραστής της θέλησης όλων των Δημοτικών Συμβούλων να αναγνωρίσει την σπουδαιότητα του θέματος, να αναλάβει την ευθύνη μιας συνεχούς και εντατικής προσπάθειας προσέλκυσης και εγγραφής στα δημοτολόγια όσων περισσότερων δημοτών γίνεται και να το θεωρήσει ως μείζονα επιτυχία του στο τέλος της θητείας του να έχει πετύχει τον κοινό στόχο.
Καλείται ο νέος δήμαρχος να εισηγηθεί στο σώμα σειρά δράσεων (καμπάνιες, φυλλάδια ένθετα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.) για την ενημέρωση των δημοτών που μένουν στην πόλη μας για τις θετικές επιδράσεις της εγγραφής τους στα δημοτολόγια της Αγίας Παρασκευής.
*Δήλωση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 19.1.2011
Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
gavrasmic@gmail.com
Παναιτωλικος-Πας Γιαννενα 2-0
Πριν από 11 χρόνια
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου