21 Μαΐου 2011

Μ. ΓΑΒΡΑΣ: "Με αντι – κοινωνικό χρώμα η πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού"

Στην πρώτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την επικύρωση του προϋπολογισμού από την Περιφέρεια και την ψήφιση των σχετικών πιστώσεων, η διοίκηση έφερε και την πρώτη αναμόρφωσή του. Και τούτο, παρ’ όλο που την προηγούμενη τετραετία, κάθε φορά που η τότε συμπολίτευση έφερνε αναμόρφωση προϋπολογισμού, σύσσωμη η αντιπολίτευση με προεξάρχοντα εξέχοντα στελέχη της που σήμερα βρίσκονται στην συμπολίτευση εκτόξευαν πλήθος απαξιωτικών χαρακτηρισμών για ανικανότητα της διοίκησης κ.λ.π.
Κατά την προσωπική μου εκτίμηση αλλά και πολλών άλλων, ο Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εκτός από τις βασικές του λειτουργίες, ούτε όλες οι ανάγκες που θα προκύψουν στην διάρκεια του έτους μπορούν να προβλεφθούν, ούτε και όλοι οι εισερχόμενοι πόροι να προϋπολογισθούν. Πολύ δε περισσότερο που η σημερινή οικονομική κρίση επηρεάζει και την φοροδοτική ικανότητα των δημοτών αλλά και το μέγεθος των κρατικών ενισχύσεων. Η δε εφαρμογή του Καλλικράτη αναδεικνύει ανάγκες που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν.
Έτσι λοιπόν ο προϋπολογισμός έχει αυτήν την προϋπολογιστική αξία που επιτρέπουν οι συνθήκες και με την αναμόρφωσή του σαν σημαντικό εργαλείο να προσαρμόζονται οι διατιθέμενοι πόροι στις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά.
Σε κάθε αναμόρφωση όμως, εκτός από το λογιστικό μέρος, υπάρχει και το πολιτικό. Ποιες υπηρεσίες αποφασίζεις να ενισχύσεις και από ποιες αφαιρείς πόρους είναι ζήτημα καθαρά πολιτικής επιλογής.
Στην συγκεκριμένη αναμόρφωση, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών (αγορά αναλωσίμων κ.λ.π.) αφαιρούνται πόροι από τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για την ενίσχυση των κυρίως των αθλητικών και των πολιτιστικών συλλόγων.
Η διαβεβαίωση του Δημάρχου, πως αυτή η μείωση θα αποκατασταθεί στο μέλλον, δεν αναιρεί την πολιτική σημασία της επιλογής να μειωθούν οι συγκεκριμένοι κωδικοί, πολύ περισσότερο που υπήρχε η δυνατότητα να αντληθούν τα ποσά από άλλο κωδικό, που θα μείνει αχρησιμοποίητος πιθανόν και μέχρι του τέλους του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Με την συγκεκριμένη αναμόρφωση αφαιρούνται 30.000€ από τις 50.000€ που είχαν προϋπολογιστεί για την ενίσχυση των Αθλητικών Συλλόγων και 15.000€ από τις 35.000€ των Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων.
Όλοι αυτοί οι σύλλογοι, προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους δημότες. Μαθήματα γυμναστικής, χορού, μπάσκετ, βόλευ, ποδοσφαίρου κ.λ.π. σε μικρούς αλλά και ενήλικες δημότες μας, μαζί με τις άλλες πολιτιστικές τους δραστηριότητες, διαμορφώνουν το πολιτιστικό τοπίο της πόλης και συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού, ως τρόπου ζωής.
Όλοι αυτοί οι σύλλογοι επιβιώνουν από τις συνδρομές των μελλών, τις ενισχύσεις των φίλων και περιμένουν την αρωγή του Δήμου προκειμένου να προσφέρουν με χαμηλό κόστος τις υπηρεσίες στους δημότες.
Διαμορφώνουν έτσι ένα κοινωνικό μισθό που μειώνει σημαντικά τα οικονομικά βάρη κάθε οικογένειας, ιδιαίτερα τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως χώρα.
Η επιλογή για την μείωση αυτών των κωδικών αντί για άλλους, σηματοδοτεί την άνεση και την ευχέρεια με την οποία η σημερινή διοίκηση μπορεί και το κάνει, αγνοώντας την συμβολική αξία της συγκεκριμένης πράξης και προϊδεάζει για την αυριανή της συμπεριφορά αν οι καταστάσεις δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. Δείχνει λοιπόν πως η μείωση των κοινωνικών παροχών δεν είναι ταμπού για την αντίληψή της και αυτό είναι το σημαντικό.
Σήμερα που ο δημότης, δέχεται καθημερινά την επίθεση στα οικονομικά της οικογένειας, έχει ανάγκη όχι μόνο να απολαμβάνει αλλά και να βλέπει με τα μάτια του ότι θα μπορεί να υπολογίζει την στήριξή του από τον Δήμο και την πολιτεία.
Η επιλογή από την διοίκηση του Δήμου, στην πρώτη της αναμόρφωση, προκειμένου να καλύψει ανάγκες αγοράς αναλωσίμων, να μειώσει κωδικούς με έντονα τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής προσφοράς του Δήμου και του κοινωνικού μισθού, δίνει αρνητικό χρώμα στην πράξη και προσφέρει αρνητικό μήνυμα στους δημότες.


Αγία Παρασκευή 11.5.2011

Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος