ΑΠΟΨΕΙΣ-ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
            Φώτης Αλεξόπουλος
   Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
Στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής την Δευτέρα 8/10/2011  πάνω από 100 άτομα που απασχολούνται στα εργαστήρια τέχνης ως εργαζόμενοι –καθηγητές  καθώς και ο σύλλογος των γονέων σπουδαστών παρέμειναν ως αργά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να βρει  λύσεις ώστε να ανοίξουν τα εργαστήρια τέχνης.
Ζήτησαν από τον Δήμαρχο καθώς και από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να μπει ένα τέλος στην «εργασιακή τους  ομηρία» καθώς και να ξέρουν πότε επιτέλους θα πληρωθούν τα «απλήρωτα «των δεδουλευμένων 10 μηνών και πότε επιτέλους θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια τέχνης.
Τον λόγο πήραν πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και Αρχηγοί Παρατάξεων δηλώνοντας ότι το θέμα πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο  τυπικά και σύμφωνα με τους κανονισμούς ώστε να μπορεί να πάρει απόφαση όλο το σώμα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.
Υπήρχαν όμως και Δημοτικοί Σύμβουλοι(ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ) που δήλωσαν ότι καλό είναι να έρθει μια άλλη στιγμή ώστε να γνωρίσουν το θέμα καλύτερα..(Προσπαθώντας να αποφύγουν δεσμεύσεις ενώπιων των «καταληψιών της αίθουσας».
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!
Εδώ και 10 μήνες βοά ο τόπος για τα εργαστήρια τέχνης και αυτοί δεν άκουσαν τίποτα???
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!
Η Μισή ιστοσελίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής είναι δελτία Τύπου του Κ. Κοζόκου (Καλλιτεχνικού Διευθυντή Εργαστηρίων Τέχνης) και η άλλη μισή Δελτία Τύπου του Δημάρχου και των «Επικεφαλής» του ΠΑΟΔΑΠ..  (Υπάρχουν και Φώτο--- «θριαμβολογίας» ότι ανοίγουν τα Εργαστήρια Τέχνης.)
Στην Συνέχεια :
Ο Δήμαρχος φανερά Αμήχανος παρακολουθούσε και βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Φώτης Αλεξόπουλος ζήτησε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να βρεθεί λύση και να μην προσπαθούμε να εμπαίζουμε όλους αυτούς τους συνδημότες μας με αόριστες δικαιολογίες.
Μπήκαν στο «τραπέζι» του Δημοτικού Συμβούλιου δυο Προτάσεις προς ψήφιση.
Μια ήταν η πρόταση του Δημάρχου: ώστε να συζητηθεί απλώς το θέμα στο σημερινό συμβούλιο και να έρθει έτσι όπως πρέπει για λήψη απόφασης την Τρίτη…(Σιγά μην το έφερνε την Τρίτη)  
Η Δεύτερη Πρόταση σχεδόν όλης της Αντιπολίτευσης: την έθεσε ο κ. Σταθόπουλος «Νίκη για την Αγία Παρασκευή) ήταν να γίνει Λήψη Απόφασης και συζήτηση για το μέλλον των εργαστηρίων τέχνης.
Την ίδια ακριβώς πρόταση είχαν  και οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια τέχνης με την Πρόταση του κ. Σταθόπουλου..
Υπερψηφίστηκε όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο η Πρόταση του κ. Δήμαρχου αποσπώντας και δυο ψήφους από τον κ.  Γκιζιωτη και Τσιμπουκακη αντίστοιχα..(Λαϊκή Συσπείρωση))!!!!!!!!!
Μετά την υπερψήφιση της πρότασης του Δήμαρχου ο κ. Αλεξόπουλος ζήτησε από τον Πρόεδρο να αποχωρήσει από την συζήτηση του θέματος και αποχώρησε από την συζήτηση του θέματος.
                  Δήλωση Αποχώρησης Φώτη Αλεξόπουλου
Αποχώρησα από την δήθεν συζήτηση του θέματος γνωρίζοντας από εξαρχης ότι ο κ. Δήμαρχος δεν θα τολμούσε να το φέρει την τρίτη ενώπιων του Δημοτικού Συμβούλιου για λήψη απόφασης.
Θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας βρίσκεται εκεί και βρισκόμαστε εκεί ώστε να παίρνουμε αποφάσεις και όχι να κάνουμε συζητήσεις «καφενείου» όπως άλλωστε απεδείχθη ότι έγινε στην μετέπειτα πορεία της συζήτησης.
10 Μήνες τώρα και οπότε οι εργαζόμενοι «εμπιστεύτηκαν» την νέα δημοτική αρχή πρέπει να παρατήρησαν την έλλειψη εμπιστοσύνης στον διάλογο  καθώς και του κ. Δήμαρχου Προσωπικά, ο όποιος είναι ο υπαίτιος για αυτή την τραγική κατάληξη που βρίσκονται σήμερα τα εργαστήρια τέχνης.
Τέλος θεωρώ την υπόθεση σοβαρότατη έχοντας γνώση ότι σχεδόν όλα τα εργαστήρια τέχνης άλλων δήμων λειτουργούν κανονικότατα.
Βρίσκομαι στο πλευρό όλων των εργαζομένων  σε όλους τους κλάδους της οργάνωσης των δήμων μας και θα καταγγέλλω πάντα την δημοτική αρχή  σε θέματα εργασιακής «ομηρίας» .
                                                                                 Μετά Τιμής
                                                                     Εκ  του Γραφείου Τύπου  

******************************************************************
******************************************************************
Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΖΗΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Συμπληρώθηκαν ήδη 9 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.
Η Ένωση Γονέων ακολούθησε συνειδητά στάση αναμονής ώστε να δοθεί χρόνος στην διοικούσα παράταξη να εφαρμόσει την πολιτική της, πολιτική που εκτιμούσαμε ότι θα είναι αντίστοιχη των εξαγγελιών του Δημάρχου για την δημόσια εκπαίδευση στην πόλη μας. Γι’ αυτό το λόγο δεν αναδείξαμε την σημασία της απόφασης του Δημάρχου για την κατάργηση της Αντιδημαρχείας Παιδείας και της υποβάθμισή της στο πλαίσιο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.
Εκ μέρους μας ως Ένωση Γονέων επιδείξαμε πνεύμα συνεργασίας που καμμία δημοτική αρχή μέχρι τώρα δεν είχε απολαύσει.
Κρατούσαμε ενήμερους τον Δήμαρχο και τα στελέχη του για όλη την αλληλογραφία που είχαμε με δημόσιους φορείς και ταυτόχρονα καταθέταμε εγγράφως τις διεκδικήσεις μας και τις προτάσεις μας δίδοντας αρκετό χρόνο ώστε να ενημερωθούν και να βρουν λύσεις για τα προβλήματα.
Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι οι μέχρι τώρα απαντήσεις της δημοτικής αρχής περιελάμβαναν πολλά «θα» τα οποία οδήγησαν τα δίκαια αιτήματα των συλλόγων μας στα συρτάρια της δημοτικής γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας. Καθυστέρηση στην εκτέλεση των εργολαβιών για τις επισκευές των σχολείων, καθυστέρηση στην κατανομή των κονδυλίων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, ανοργάνωτη και ελλειπής λειτουργία των νέων σχολικών επιτροπών, σοβαρές εκκρεμότητες στην καθαριότητα των σχολείων, σοβαρές δυσκολίες για την υλοποίηση των δωρεάν προγραμμάτων άθλησης και θεατρικής δημιουργίας στα σχολεία.
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14ης Σεπτεμβρίου 2011 ο Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξής του εμμέσως πλην σαφώς άφησαν να εννοηθεί ότι η Ένωση δια της Προέδρου της ενεχείρισε στο Δημοτικό Συμβούλιο έγγραφο του ΟΣΚ που πιθανά να ήταν πλαστό!!!  
Αν και-όπως παραδέχτηκε ο Δήμαρχος κατά την ίδια συνεδρίαση- ήταν απόλυτα ενημερωμένος για τις προθέσεις του ΟΣΚ να αναλάβει την δαπάνη και την ευθύνη της επισκευής του 4ου Νηπιαγωγείου, ενώ η γνησιότητα του εγγράφου αποδείχθηκε εντός ολίγων ημερών. Αναρωτιόμαστε λοιπόν μήπως, επιτιθέμενοι στην Ένωση, θέλησαν να αποκρύψουν την αδράνεια που επέδειξαν οι Σύμβουλοι του Δημάρχου και οι Υπηρεσίες  στην διεκδίκηση από τον ΟΣΚ αλλά και στην συνολική επίλυση του προβλήματος;
Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στο αντίστοιχο της 21ης Σεπτεμβρίου επέδειξαν αντιδεοντολογική συμπεριφορά προς την Ένωση Γονέων κατηγορώντας την για διαδρομική διεκδίκηση ενώ όλη η πόλη γνωρίζει την απολύτως διαφανή και την χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις δράση της Ένωσης Γονέων.
Θεωρούμε ότι όφειλε να γνωρίζει ο Δήμαρχος και οι Σύμβουλοί του την εικοσαετή δράση της Ένωσης Γονέων και τον τρόπο που πάντοτε τεκμηριωμένα παρενέβαινε, ως οφείλει, προκειμένου να επιλύονται τα όποια προβλήματα προς όφελος των παιδιών μας και των σχολείων.
Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι στις εν λόγω συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου η Ένωση Γονέων ήταν απούσα από την συζήτηση και αναρωτιόμαστε, γιατί εκφράστηκε εκ μέρους του Δημάρχου και συγκεκριμένων Δημοτικών Συμβούλων της παράταξής του αυτή η συμπεριφορά που συνιστά  προσπάθεια απαξίωσης της δράσης της Ένωσης;
Ως χώρα ζούμε μια σοβαρότατη οικονομική κρίση που ως άμεσο αποτέλεσμα έχει να εξανεμίζεται το εισόδημα των γονιών ενώ πολλοί από τους γονείς που εκπροσωπούμε αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα της ανεργίας.
Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας είναι γεγονός και ουδείς γνωρίζει το αρνητικό σημείο που θα φτάσει.
Η Δημόσια, Δωρεάν και Ενιαία Παιδεία βρίσκεται σε κίνδυνο!
Η μόρφωση και το μέλλον των παιδιών βρίσκονται σε κίνδυνο!
Εμείς πιστεύουμε ότι η μόνη απάντηση οφείλει να είναι η δημιουργία αρραγούς μετώπου για την υπεράσπιση της Δημόσιας, Δωρεάν και Ενιαίας Παιδείας γιατί ακριβώς σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύεται η σημαντικότητά της ως ΥΨΙΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.
Σε αυτό το μέτωπο δεν περισσεύει κανείς.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσει τη φωνή των φορέων, τη φωνή των απλών πολιτών, τη φωνή της νέας γενιάς και να απορρίψει «λουδοβίκειες» λογικές.

Εμείς δηλώνουμε καθημερινά παρόντες και παρούσες, δίπλα στα παιδιά μας, μαζί με τους δασκάλους και καθηγητές τους αλλά και με όλους τους κατοίκους της πόλης που νοιάζονται για το σχολείο της γειτονιάς, για την μόρφωση των παιδιών μας, του μέλλοντος της πόλης και της χώρας,

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τον Δήμαρχο και όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις σε
ΣΥΣΚΕΨΗ με θέμα την Δημόσια Παιδεία στην πόλη μας
Την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 18:00
Στο 1ο Δημοτικό Αγίας Παρασκευής

Αγία Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2011                    Το Διοικητικό Συμβούλιο


**********************************************************************************
**********************************************************************************
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μετά την επικείμενη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή τις απολύσεις όπως και τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων τους, οι εργαζόμενοι της Αυτοδιοίκησης διεκδικούν και κινητοποιούνται καθημερινά.
Στηρίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους, όπως και τη δικαίωση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους Δήμους.
Καλούμε ταυτόχρονα, τη Διοίκηση του Δήμου Αγ. Παρασκευής να σταθεί δίπλα στους συμβασιούχους, να δώσει λύση σε συνεννόηση με τους εργαζομένους της καθαριότητας στα σημεία της πόλης όπου απαιτείται αποκομιδή απορριμμάτων (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, λαϊκές αγορές κ.α.) και να υπερασπισθεί συνολικά τους εργαζομένους.
                                                  
08/10/11                                                                    Για την
                                                          Ανεξάρτητη Δημοτική  Κίνηση
                    ΄΄ΝΙΚΗ  για  την  Αγία  Παρασκευή΄΄
                                        ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ                       
***********************************************************************
***********************************************************************
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Προς
τον Δήμαρχο κ. Βαίλη Ζορμπά,
τον Πρόεδρο του Δημοτ. Συμβουλίου
τα Μέλη του Δημοτ. Συμβουλίου
τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.

Αξιότιμοι
κυρίες και κύριοι,

Με το παρόν ο Σύλλογός μας, εκπροσωπώντας τους σπουδαστές των Εργαστηρίων Τέχνης, έρχεται να διαμαρτυρηθεί ακόμη μια φορά για την ολιγωρία των αρμοδίων προκειμένουννα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο τα θέματα που φαίνεται να εμποδίζουν την ομαλή έναρξη των μαθημάτων στα Εργαστήρια Τέχνης, τόσο των Παιδιών όσο και των Ενηλίκων.

‘Όπως έχουμε ενημερωθεί από τον μέχρι τώρα Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Τάκη Κοζόκο, αλλά και από την γραμματεία των εργαστηρίων, οι προεγγραφές για τα διάφορα τμήματα έχουν γίνει κανονικά, τα τμήματα είναι σχεδόν όλα υπερπλήρη ενώ υπάρχει και αξιοσημείωτος αριθμός ενδιαφερομένων σε λίστα αναμονής.

Παρ’όλα αυτά τα θέματα που έχουν προκύψει ήδη από την προηγούμενη διδακτική χρονιά και τα οποια σύμφωνα με υποσχέσεις, του Δημάρχου κου Βασίλη Ζορμπά που υποστηρίχτηκαν από τους λοιπούς αρμοδίους, παραμένουν άλυτα.

Επαναλαμβάνουμε αυτά του έχουν ήδη επισημανθεί από τον κο Τάκη Κοζόκο και αναφέρουμε ότι μέχρι και σήμερα 2 Οκτωβρίου 2011:

  1. Παραμένουν απλήρωτοι από το Φεβρουάριο 2011 όλοι οι δάσκαλοι.
  2. Παραμένουν απλήρωτοι από τον Απρίλιο 2011 οι υπάλληλοι της γραμματείας των εργαστηρίων.
  3. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής των εργαστηρίων
  4. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προσληφθεί οι δάσκαλοι για τα συνήθη τμήματα που μέχρι τώρα λειτουργούσαν.
  5. Μέχρι στιγμής ουδείς φαίνεται να έχει επιληφθεί για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίσει ότι τα μαθήματα θεωρίας θα εξακολουθήσουν να γίνονται με τους ίδιους, όπως και τα περασμένα χρόνια δασκάλους.  
  6. Δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη αρμόδιος φορέας που θα εξασφαλίσει ότι η είσπραξη των διδάκτρων θα γίνει κανονικά και ότι τα δίδακτρα αυτά θα διοχετευθούν όπως πρέπει σε ταμείο αρμόδιο για τις πληρωμές των δασκάλων των εργαστηρίων και όχι σε άσχετους φορείς με άγνωστο προορισμό.

Βέβαια τα θέματα που βάζουμε παραπάνω είναι τα μέχρι στιγμής βασικά προκειμένουν να ξεκινήσει η λειτουργία των εργαστηρίων και να τακτοποιηθούν στα τμήματά τους οι σπουδαστές που έχουν προεγγραφεί.
Επιφυλλασσόμεθα να θέσουμε εκ νέου θέματα εξοπλισμού και λειτουργίας αφού συνεννοηθούμε με τους δασκάλους των τμημάτων.

Ήρθε ήδη ο Οκτώβρης και ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ γιατι δεν βλέπουμε να γίνεται κάποια κίνηση σε θετική κατεύθυνση.

Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε κάποιο νέο για τη λύση στο θέμα αυτό Πολιτισμού και Τέχνης αλλά και Γνώσης/και δια βίου Εκπαίδευσης που απασχολεί όλους εμάς που έχουμε αποφασίσει να παραμείνουμε Σπουδαστές στα Τμήματα Ενηλίκων του Εργαστητρίου Τέχνης του Δήμου της Αγίας Παρασκεύής.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα επιδιώξει ακόμη μια φορά συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά προκειμένου να εκφράσει τις και πάλι ανησυχίες του και ΙΣΩΣ να πάρει επί τέλους απαντήσεις στα ερωτήματα όλων των σπουδαστών.

Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Σπουδαστών Εργαστηρίων Τέχνης Ενηλίκων
Αγ.Παρασκευής

Αποτελούμενο από τα τακτικά μέλη:
Γιάννα Στρατάκη/Πρ.
Μαρία Μέρρη-Βουτσαρά/Αντιπρ.
Χάρη Τρουπάκη/Γραμμ.
Λήτα Γεωργοπούλου/Ταμ.
Μάριο Παπαμιχάλη/Μέλος
Αναπληρωτικά μέλη:
Ιωάννα Σκούμπη
Βάσω Λυκουροπούλου
Αλίκη Κριτσέλη
Νικολέττα Μπελεχρή


*******************************************************************
*******************************************************************
ΔΗΛΩΣΗ Α. ΜΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΗ (Αφορά την Παγκόσμια ημέρα Νεότητας)
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 31-8-2011 απεύθυνα ερώτημα στον κ.Δήμαρχο για την Παγκόσμια Ημέρα Νεότητος που γιορτάζεται στις 12 Αυγούστου και τι έκανε ο Δήμος για να τιμήσει αυτή την ημέρα. Ο κ.Δήμαρχος απάντησε "να σας πω ότι η 30η Αυγούστου είναι η παγκόσμια ημέρα των εξαφανισμένων" θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απαξιώσει τον θεσμό. Είναι καλύτερα να πεις ότι δεν το γνώριζες παρά να λαικίζεις . Να θυμίσω ότι στους 8 μήνες από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων ο κ.Δήμαρχος δεν έχει πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει για μια τυπική γνωριμιά το Τοπικό Συμβούλιο Νέων. Εγώ με δυο φράσεις θα τονίσω την ανάγκη ύπαρξης της νεολαίας αλλά και γιατί γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα νεότητος μήπως συγκινηθεί ο κ.Δήμαρχος και ζητήσει συγνώμη από την νεολαία για την λαικίστικη απάντηση.


Κάθε χρόνο στις 12 Αυγούστου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νεότητας, που έχει θεσπιστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ειδικά φέτος η ημέρα αυτή σηματοδοτεί το τέλος του Διεθνούς Έτους Νεότητας, σύμφωνα με απόφαση του ίδιου Οργανισμού.
H Παγκόσμια Ημέρα της Νεότητας έχει σκοπό να αναγνωρίσει τις προσπάθειες της παγκόσμιας νεολαίας. Επιπλέον, ο στόχος του εορτασμού είναι να προωθήσει τρόπους και μεθοδεύσεις, ώστε να ενθαρρυνθεί η νεολαία να γίνει πιο ενεργή συνεισφέροντας με κάθε τρόπο στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο. Ακόμη ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να δείχνουν έντονο το ενδιαφέρον τους για θέματα που αφορούν στη νεολαία.
Σήμερα, η νεολαία και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί το ένα έκτο του ανθρώπινου πληθυσμού, και η ιδέα για τη Παγκόσμια ημέρα της Νεότητας προτάθηκε το 1991 από τους νέους που μαζεύτηκαν στην πρωτεύουσα της Αυστρίας τη Βιέννη, για την πρώτη σύνοδο του φόρουμ παγκόσμιας Νεότητας των Η.Ε.
Πολλοί από το ένα δισεκατομμύριο νέων του κόσμου στερούνται βασικών αγαθών όπως σίτιση, εκπαίδευση, ελευθερία και βεβαίως πρόσβαση στις ευκαιρίες που δικαιούνται. Παρά τους περιορισμούς αυτούς όμως και σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις ακριβώς λόγω αυτών των περιορισμών, οι νέοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται εντονότερα για να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Συχνά αντιλαμβάνονται καλύτερα από τις παλαιότερες γενιές ότι μπορούμε να υπερβούμε τις όποιες θρησκευτικές, φυλετικές και κοινωνικές διαφορές μας για να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι. Υψώνουν το ανάστημά τους υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των αδυνάτων και όσων καταπιέζονται από φυλετικές διακρίσεις ή αδικούνται λόγω φύλου, καταγωγής ή οποιασδήποτε άλλης διαφορετικότητας.
Πολλές είναι οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο την Παγκόσμια ημέρα της Νεότητας όπως διασκέψεις σχετικά με τα ζητήματα αυτά αλλά και την εκπαίδευση και απασχόληση, συναυλίες που προωθούν την παγκόσμια νεολαία, αθλητικά γεγονότα, παρελάσεις και εκθέσεις που δείχνουν τα επιτεύγματα των νέων.
Θα ήθελα να προτείνω στη Δημοτική Αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο να ασχοληθεί σοβαρότερα με τα θέματα των νέων και να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση αναζήτησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ακόμη θα έλεγα γιατί να μην επιχειρήσουμε στο μέλλον να κάνουμε αυτό που έκανε ο Δήμος Βύρωνα, που όπως είναι γνωστό έφθασε να είναι στις τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις που ήταν "Υποψήφιες για Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2012".

************************************************************************
************************************************************************
Κρίση αξιών και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η κρίση αξιών που ταλανίζει την χώρα μας από συστάσεως του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα και η συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού της χώρας, ήρθαν στο κέντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών και αναδεικνύονται καθημερινά ως το κυρίαρχο ζητούμενο της κοινωνίας. Είναι τέτοια η έκταση της αμφισβήτησης που φθάνει στα όρια της ανοιχτής αποδοκιμασίας του πολιτικού συστήματος, αδιαφορώντας με ποιο θα αντικατασταθεί.

Το φαινόμενο της διεκδίκησης από τους πολίτες να παρεμβαίνουν ζωντανά και άμεσα στη διαμόρφωση των αποφάσεων από τα όργανα της πολιτείας, το βλέπουμε καθημερινά πλέον στις «πλατείες», αλλά και με τις παρεμβάσεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια.

Η παρέμβαση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πρόβλημα που υπάρχει στο 4ο Νηπιαγωγείο με την κατάθεση τεχνικού υπομνήματος που συντάχθηκε από τέσσερις ενεργούς συνδημότες μας, εξέχοντες και καταξιωμένους επιστήμονες στο πανελλήνιο, αλλά και με την μαχητική παρουσία τους, οδήγησε στην ανατροπή της πρότασης της Τεχνικής υπηρεσίας και της Δημοτικής Αρχής.

Αυτό το γεγονός και μόνο, μας δείχνει πως ο επόμενος θεσμός της κοινωνικής μας οργάνωσης, που ήδη έχει βρεθεί στο κέντρο της αμφισβήτησης, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δημοτικοί Άρχοντες και οι υπηρεσίες του Δήμου.

Οι πάντες είναι πλέον καχύποπτοι για τους πάντες και τα πάντα. Οι καιροί της αθωότητας πέρασαν ανεπιστρεπτί. Κανένας δεν είναι πλέον στο απυρόβλητο. Δημοτικοί Άρχοντες και Υπηρεσίες του Δήμου, πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά την εντιμότητα και την καθαρότητα των πράξεών τους.

Το «νόμιμο» πλέον πρέπει να αποδεικνύεται ότι είναι και «ηθικό» και είναι προς όφελος της κοινωνίας.

• Όταν η ίδια η πολιτεία, αναγνωρίζει ότι υπάρχει διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με νόμιμους τρόπους, πως υπάρχουν νομοθετημένοι τρόποι ξεπλύματος βρώμικου χρήματος,


• Όταν η ίδια η πολιτεία, συγκεκριμένα το ΥΠΕΚΑ (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) με το ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΑΤΟΕ), δηλ. με τον επίσημο κρατικό τιμοκατάλογο εργασιών και υλικών με τον οποίο κοστολογούνται όλα τα έργα και οι εργασίες, επιτρέπει να «γίνονται» τα Δημόσια Έργα με έκπτωση που μπορούν να προσφέρουν οι εργολάβοι της τάξης 30-50%,

γίνεται φανερό πλέον πως το πρόβλημα είναι και μεγάλο και δύσκολο να επιλυθεί.

Στο επίπεδο του Δήμου υπεύθυνοι να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον και την χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι ο Δήμαρχος, οι παρατάξεις και ο καθένας Δημοτικός Σύμβουλος.

Και οι τρεις σημαντικότεροι θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματός μας, η Βουλή, τα Συνδικάτα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πάσχουν, έχουν πρόβλημα ηθικής νομιμοποίησης και «απολαμβάνουν» την χειρότερη εκτίμηση στην συνείδηση των πολιτών.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει πλέον άλλος πολιτικός χρόνος. Η ανάγκη και η επιταγή της κοινωνίας να προσωποποιηθούν οι ευθύνες, μετατρέπεται στα χέρια του λαϊκισμού σε μια οριζόντια και αδιαφοροποίητη στοχοποίηση όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά. Είναι ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να γεννήσει αυτή η εποχή και αυτή η αμφισβήτηση. Η ευθύνη να μην αναπτυχθούν ισοπεδωτικές λογικές που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τους δημοκρατικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, επιμερίζεται αναλογικά σε όλους μας, αλλά η κύρια ευθύνη αναλογεί στους κυβερνώντες, στους δημοτικούς άρχοντες και τους ηγέτες του συνδικαλισμού.

Ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, η αποτελεσματική και χρήσιμη αξιοποίηση με διαφάνεια, πέρα και έξω από τις «νόμιμες» επικαλύψεις, είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση και καθήκον όσων ασχολούνται με τα κοινά.

Οι αόριστες καταγγελίες για διαφθορά και συναλλαγή, χωρίς επαρκή στοιχειοθέτηση, η υιοθέτηση δράσεων και ενεργειών νομότυπων μεν, αλλά χωρίς την απαραίτητη ηθική νομιμοποίηση, είναι πλέον απαράδεκτες σαν πολιτική στάση και πρακτική.

Πέραν των άλλων προκαλούν την συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η οποία οδηγεί κατ’ ευθείαν σε απολίτικες συμπεριφορές, προάγγελο αντιδημοκρατικών εξελίξεων.


Αγία Παρασκευή 28.6.2011
Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
 ***************************************************************
 
***************************************************************
«Διαβούλευση», ένα ανέκδοτο


Καινοφανείς αντιλήψεις, θεωρήσεις και ερμηνείες για την έννοια της «διαβούλευσης» αποτυπώθηκανε δια χειλέων Δημάρχου στο Δημ.Συμβούλιο. Με αφορμή την διαδικασία διαμόρφωσης του νέου Οργανισμού του Δήμου, η νέα Δημοτική Αρχή επέλεξε να εφαρμόσει την «διαβούλευση», περιορίζοντάς την σε μια συζήτηση των ιδίων μόνο με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο ρόλος που επιφυλάσσεται από τον Δήμαρχο στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όπως δηλώθηκε από τον ίδιο στην Συνεδρίαση του Δημ.Συμβουλίου στις 20.6.2011, αποτυπώνεται στην φράση «θα ενημερωθείτε και θα λάβετε το κείμενο 10-15 μέρες πριν την ψήφιση για να εκφράσετε τις απόψεις σας».

Και αυτό το ονομάζουν «διαβούλευση»!!!

Γίνεται έτσι απόλυτα φανερό και αποκαλυπτικό, για το πώς έχουν κατά νου να διοικήσουν και να διαμορφώσουν την οργάνωση του νέου Καλλικρατικού πλέον Δήμου. Ο Δήμος χρειάζεται έναν Οργανισμό που να ξεπερνάει την θητεία της σημερινής διοίκησης και να προδιαγράφει τις δυνατότητες παρακολούθησης των εξελίξεων στην κοινωνία και των σημερινών απαιτήσεων. Έναν Οργανισμό που θα έπρεπε να είναι προϊόν επεξεργασίας από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου, όλοι μαζί και από κοινού, στο ίδιο τραπέζι μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, σε ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού σχεδίου οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου.

Αντί για αυτή τη συνθετική διαδικασία, η σημερινή πλειοψηφία επιλέγει την προκρούστια και σχηματοποιημένη λογική του δίπολου πλειοψηφίας-μειοψηφίας. Είναι μια διχαστική-αντιπαραθετική λογική και αντίληψη, που βέβαια δεν ανταποκρίνεται στα σημεία και τις απαιτήσεις των καιρών, ούτε και προάγει την απαιτούμενη συνεργασία όλων των δυνάμεων για το καλό του Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ακόμα καιρός να αναθεωρηθεί αυτή η άποψη και να κληθούν όλες οι δυνάμεις να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις εμπειρίες τους, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που και αυτοί έχουν τις δικές τους εμπειρίες και απόψεις.

Αγία Παρασκευή 21.6.2011

Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής
gavrasmic@gmail.com


*********************************************************************
*********************************************************************
Οδός διαφυγής οι «Ορκωτοί Λογιστές»


Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, στο Δημ.Συμβούλιο της 19.5.2011 στις 1.30’ τη νύχτα, ήρθε η σειρά να συζητηθεί με εισηγητή τον σύμβουλο της πλειοψηφίας κ.Σωτήρη Ησαία, το θέμα «Λήψη απόφασης για την παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμαρχο με σκοπό την ανάθεση, σε Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, παροχής υπηρεσιών έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου των οικονομικών χρήσεων 2007-2008-2009-2010 του Δήμου Αγίας Παρασκευής, του Οργανισμού Άθλησης Δήμου Αγίας Παρασκευής (Ο.Α.Δ.Α.Π.) και της Κοινωφελούς Πολιτιστικής Επιχείρησης Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΚΟΙ.Π.Ε.Δ.Α.Π.)».
 Παρά την παράκληση του Δημάρχου και του προέδρου του Δημ.Συμβουλίου για αναβολή της συζήτησης στην επόμενη Συνεδρίαση με ταυτόχρονη δέσμευση πως θάναι πρώτο θέμα
 Παρά της επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, για το προχωρημένο της ώρας
 Παρά τις διαμαρτυρίες από όλες τις πλευρές για την κόπωση που υπήρχε
 Παρά την επισήμανση πως είναι ένα σημαντικό θέμα που είναι δεδομένη η ανάγκη για δίωρη τουλάχιστον διάρκεια συζήτησης
ο εισηγητής, εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα(;;;) που του δίνει ο κανονισμός απαίτησε την πραγματοποίηση της συζήτησης, οδηγώντας στην αποχώρηση τους Γιαννακόπουλο, Κρητικίδη, Γουργούλη, Σταθόπουλο και Βλάχο.
Προσωπικά, παρ’ ότι παρέμεινα στο χώρο της συνεδρίασης μέχρι τέλους της, δήλωσα την αποχώρησή μου από την διαδικασία, αρνούμενος με την στάση μου να συμπράξω στον εκφυλισμό και την υποταγή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις εξισορροπητικές ανάγκες της δημοτικής ομάδας της συμπολίτευσης.
Αρνήθηκα να συμμετάσχω σε μια παρωδία διαδικασίας κατά την οποία, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα μετετράπηκε σε μια απλή διεκπεραιωτική διαδικασία και οι κουρασμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που παρέμειναν, πίεζαν για ταχεία περαίωση της συζήτησης.
Είναι φανερό πως για τις ανάγκες συνοχής της δημοτικής τους ομάδας και της ικανοποίησης ενός μέλους της, η παράταξη της πλειοψηφίας απεδέχθη, μια διαδικασία – παρωδία μιας τόσο σημαντικής συζήτησης.
Έφεραν για συζήτηση ένα θέμα με διατύπωση που γνώριζαν πως δεν πληρούσε τα απαραίτητα στοιχεία νομιμότητας. Αυτή την απαραίτητη νομιμότητα προσπάθησε να αποκαταστήσει ο έμπειρος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ.Παναγόπουλος προτείνοντας και τροποποιώντας την διατύπωση σε: «Λήψη απόφασης για την παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμαρχο να προωθήσει τις διαδικασίες με σκοπό την ανάθεση με διαγωνισμό, σε Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών - Λογιστών, ……….».
Επί της ουσίας τώρα:
 Είναι τραγικό και συνάμα απαξιωτικό για το κύρος του Δημάρχου, στην αρχή μάλιστα της θητείας του, να εγκαλείται στην ουσία να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και μάλιστα από δημοτικό σύμβουλο, μέλος της δημοτικής του ομάδας.
 Εδώ και ενάμιση (1,5) μήνα, από τότε που ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, θα μπορούσε ο Δήμαρχος να έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να κλείσει το κεφάλαιο ΠΑΡΕΛΘΟΝ και να μπούμε στο ΜΕΛΛΟΝ, στην δική του θητεία και δράση. Γιατί λοιπόν δεν ξεκίνησε από τότε τις διαδικασίες; Γιατί έπρεπε να πάρει εξουσιοδότηση για να ασκήσει τα καθήκοντά του;
 Αν και όλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως τα καταλληλότερα όργανα ελέγχου πιθανής κακοδιοίκησης στους δήμους, είναι το Σώμα Επιθεωρητών –Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και ο Εισαγγελέας, επιλέγεται μια μέθοδος (ανάθεση σε Ορκωτούς Λογιστές) η οποία όχι μόνο δεν έχει τις δυνατότητες να διαχειριστεί τέτοια θέματα, αλλά κυρίως δεν υπάρχει η νομική βάση για την ανάθεση τέτοιας εργασίας για τον έλεγχο των οικονομικών ιδιαίτερα του Δήμου. Για να γίνει κατανοητό, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι: έγκριση από το Δημ.Συμβούλιο νέας αναμόρφωσης προϋπολογισμού με ένταξη του αναγκαίου ποσού σε σχετικό κωδικό, έγκριση της αναμόρφωσης από την Περιφέρεια, ανάρτηση στο διαδίκτυο, διαδικασία ανάθεσης με συγκρότηση και ψήφιση μελέτης στην οποία θα πρέπει να επικαλεστούν διατάξεις για το νόμιμο της ενέργειας που δεν υπάρχουν, απόφαση διατάκτη, νέα ανάρτηση στο διαδίκτυο, εισήγηση στην οικονομική επιτροπή για ψήφιση πίστωσης, προκήρυξη διαγωνισμού από τον Δήμαρχο, αξιολόγηση προσφορών κ.λ.π.
 Είναι φανερό, πως επιλέγεται μια χρονοβόρα και ατελέσφορη διαδικασία, καθ’ όλο το διάστημα της οποίας θα έχουν την δυνατότητα να καταγγέλλουν την προηγούμενη διοίκηση για «διαφθορά», αντί να φέρουν στην δημοσιότητα και να στείλουν στα ΣΕΕΔ, ΣΔΟΕ ή τον Εισαγγελέα, έστω και μια περίπτωση από αυτές που δηλώνουν πως έχουν βρει «σε κάθε συρτάρι του Δήμου» και που κατά την άποψή τους συνιστά «σκάνδαλο».
 Είναι μια συνειδητή επιλογή, η διαιώνιση μιας αόριστης καταγγελιολογίας της προηγούμενης διοίκησης, μια και γνωρίζουν πως και για αντικειμενικούς λόγους στην θητεία τους δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πραγματικό έργο συγκρίσιμο με αυτό της προηγούμενης διοίκησης.
Τέλος, είναι τραγικό και ιδιαίτερα τραυματικό για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, που δοκιμάζεται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, να χρησιμοποιείται η μέθοδος της πολιτικής ομηρίας με την αόριστη καταγγελιολογία, ως κεντρική πολιτική επιλογή άσκησης της εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της ίδιας πολιτικής είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη και με δική τους ευθύνη διαλυτική για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.


Αγία Παρασκευή 25.5.2011


Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος
********************************************************************
********************************************************************
Επιστολή των Σπουδαστών των Εργαστηρίων Τέχνης προς τη Δημοτική Αρχή

Αξιότιμοι κύριοι

Σε συνέχεια της επιστολής του κ.Τάκη Κοζόκου/Καλλιτεχνικού Διευθυντή και των Καθηγητών των Εργαστηρίων Τέχνης ερχόμαστε, όχι μόνον σαν εκπρόσωποι των ενηλίκων σπουδαστών των εργαστηρίων τέχνης αλλά και σαν ενεργοί πολίτες, να θέσουμε και εμείς ενώπιόν σας με την παρούσα επιστολή μας τα παρακάτω θέματα:
1. Ως γνωστόν, τα Εργαστήρια Τέχνης στεγάζονται στο Πολιτιστικό Πάρκο Σταύρος Κώτσης. Μια απλή επίσκεψη στο χώρο θα σας βεβαιώσει για την αδιαφορία των αρχών για τη συντήρηση του και για την παντελή έλλειψη προστασίας, ασφάλειας και αισθητικής διαμόρφωσης του χώρου αυτού.
2. Ως σπουδαστές των εργαστηρίων καταβάλλουμε ένα αξιοσέβαστο ποσόν για τα δίδακτρα αλλά και για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους. Παρά ταύτα οι μεν καθηγητές μένουν απλήρωτοι για μήνες, η δε υλικοτεχνική υποδομή των τμημάτων είναι περίπου ανύπαρκτη. Συγχρόνως με τα παραπάνω η συντήρηση και ο καθαρισμός των χώρων είναι σχεδόν υποτυπώδης.
3. Παρά τα 25 χρόνια λειτουργίας των εργαστηρίων και το σπουδαίο πολιτιστικό έργο που έχουν προσφέρει στους πολίτες του Δήμου μας και όχι μόνον, όπως καταμαρτυρά ο σε μερικές χιλιάδες ανερχόμενος αριθμός σπουδαστών που έχουν περάσει από τα διάφορα τμήματα των εργαστηρίων, διαπιστώνουμε με δυσάρεστη έκπληξη ότι στο νέο οργανισμό του Δήμου (ΦΕΚ621Β) δεν γίνεται ευκρινής αναφορά στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου με τη σημερινή τους δοκιμασμένη και επιτυχή δομή.

Για τους παραπάνω λόγους καταθέτουμε τη σοβαρή ανησυχία μας για τη βιώσιμη και εύρυθμη λειτουργία των Εργαστηρίων Τέχνης και ζητάμε απαντήσες στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Γιατί ένας τόσο σημαντικός πολιτιστικός χώρος που συγκεντρώνει δημότες της Αγ.Παρασκευής αλλά και άλλων Δήμων έχει εγκαταληφθεί κατά τέτοιο τρόπο;
2. Για ποιο λόγο ενώ οι σπουδαστες έχουν καταβάλει τα κανονισμένα δίδακτρα οι καθηγητες και το προσωπικό παραμένουν απλήρωτοι;
3. Γιατί η υλικοτεχνική υποδομή εξακολουθεί να βαίνει καθοδικά προς επίπεδα αθλιότητας και γιατι ο Δήμος δεν προσπαθεί καλύψει τις βασικές ανάγκες των τμημάτων έστω και αν αυτές αφορούν καθημερινά αναλώσιμα υλικά;
4. Γιατι ο Δήμος δεν κατοχύρωσε ή/και δεν κατοχυρώνει και στο νέο Οργανισμό την ύπαρξη και λειτουργία των Εργαστηρίων Τέχνης με το αυτό, ήδη υπάρχον, πολλαπλά δοκιμασμένο και αποδεδειγμένα επιτυχημένο σύστημα;

Σαν Σύλλογος ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων του Δήμου, ήτοι της παρούσας Δημοτικής Αρχής, σύσσωμου του ΔημοτικούνΣυμβουλίου του Δήμου, αλλά και όλων των συνδιασμών της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλιστεί με κάθε δυνατό τρόπο η συνέχιση της λειτουργίας των Εργαστηρίων Τέχνης Ενηλίκων και Παιδιών.
Αξίζει τον κόπο να συνεργαστούν όλοι για να συντηρηθεί μια κυψέλη πολιτισμού μέσα στην πόλη μας, για να υπάρξει ο απαραίτητος πνευματικός πυρήνας που θα μας κάνει καλύτερους πολίτες και ανθρώπους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών Εργαστηρίων Ενηλίκων
Γιάννα Στρατάκη – Πρ.
Μαρία Μέρρη-Βουταρά – Αντιπρ.
Χάρης Τρουπάκης – Γραμματέας
Λήτα Γεωργοπούλου – Ταμίας
Μάριος Παπαμιχάλης – Τακτ. Μέλος
Βάσω Λυκουροπούλου – Αναπλ. Μέλος
Ιωάννα Σκούμπη – Αναπλ. Μέλος
Αλίκη Κριτσέλη – Αναπλ. Μέλος
Νικολέττα Μπελεχρή – Αναπλ. Μέλος

***********************************************************
***********************************************************

Απάντηση στον Δήμαρχο για τους μισθούς στα Εργαστήρια Τέχνης

Σε απάντηση στα λεγόμενα του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής περί μισθών των δασκάλων που αγγίζουν τις 3000 ευρώ το μήνα και ωριαίες αμοιβές τις τάξης των 55ευρώ την ώρα σας ενημερώνω.

Ο Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής μίλησε για 55ερώ την ώρα αμοιβές, δεν σας είπε όμως όλη την αλήθεια ότι δηλαδή αναφέρεται σε 2ωρα -(ολιγόωρα)εβδομαδιαία μαθήματα και σε εξειδικευμένα προγράμματα με ειδικούς Επιστήμονες, Καλλιτέχνες, Πανεπιστημιακούς και Προσωπικότητες οι οποίοι μας κάνουν την τιμή να έρχονται στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Αγίας Παρασκευής για 352ευρώ το μήνα. πχ. (Δηλαδή 2 ώρες Χ 55 ευρώ =110 ευρώ την εβδομάδα Χ 4 =440 ευρώ τον μήνα μείον τον φόρο 20% στην απόδειξη = 352 ευρώ.
Το κέρδος για τα Εργαστήρια Τέχνης να συμπεριλαμβάνει στους διδάσκοντες του τον Παντελή Τζάβαλο, τον Θόδωρο τον Μαραγκό, την Ρουμπίνα Σαρελάκου, τον Αντώνη Μιχαηλίδη, τον Ιάκωβο Ποταμιάνο κ.α ….. είναι απολύτως κατανοητό από όλους τους σπουδαστές και μαθητές μας αλλά και πέραν του αυτονόητου ότι αυτά τα προγράμματα βοήθησαν τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου μας να είναι σε αυτό το επίπεδο σπουδών και ενδιαφερόντων που όλοι γνωρίζουμε και να συγκεντρώνει αυτούς τους αριθμούς συμμετοχών στα προγράμματά του. Με την συνεργασία βεβαίως και των εξαιρετικών δασκάλων μας στα βασικά προγράμματα των Εργαστηρίων Τέχνης τα οποία επενδύονται με αυτό τον τρόπο από νέους και περισσότερους σπουδαστές κάθε έτος.
Η μισθοδοσίες των συνεργατών στα προγράμματά μας αρχίζει από 400 ευρώ μηνιαίως και 800 ευρώ για τους περισσότερους από τους συνεργάτες και οπωσδήποτε έχει σχέση με τις ωριαίες και ουσιαστικές προσφορές τους στα μαθήματα χωρίς να υπολογίζετε ποτέ οιαδήποτε άλλη δραστηριότητα όπως επισκέψεις σε Μουσεία και χώρους Τέχνης, Εκδρομές, υπερωρίες ( γιατί κανένα μάθημα δεν τελειώνει στην ώρα του), παρουσιάσεις Θεατρικών Παραστάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου, Συμμετοχές σε Πανελλήνιες Εκθέσεις για τον Δήμο, Διοργανώσεις Συμποσίων και Πολιτιστικών Εκδηλώσεων για τον Δήμο, η συμμετοχή μας στο Δημοτικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, την ΕΝΕΒΑΠ, τα δωρεάν προγράμματα στα ΑΜΕΑ, και άλλα πολλά τα οποία έχουν να κάνουν με την εκτός από τα μαθήματά μας προσφορά στο Δήμο.
Είμαστε στην κατηγορία των εργαζομένων που μένουν άνεργοί κατά βάση επί 4 μήνες , δεν μπαίνουν σε ταμείο ανεργίας και φυσικά δε χάρηκαν ποτέ δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, επιδόματα και άλλα συναφή.
Οι ωριαίες αποζημιώσεις των δασκάλων μας είναι στα 25 ευρώ την ώρα μικτά για τα 4ωρα κανονικά μαθήματά μας. Τιμή η οποία ισχύει από το 2004 έως σήμερα χωρίς καμία προσαύξηση από τότε. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι αυτά τα χρήματα λαμβάνει και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Τάκης Κοζόκος συν 700 ευρώ Καλλιτεχνικό επίδομα μετά από 25 χρόνια συνεργασίας.
Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στα Εργαστήρια Τέχνης έχουν γίνει από την επιχείρηση ΚοιΠΕΔΑΠ του Δήμου Αγίας Παρασκευής και αφορούν βασικά προγράμματα των Εργαστηρίων Τέχνης αλλά και δραστηριότητες που έχουν ενταχθεί στα Εργαστήρια Τέχνης με προτάσεις και αποφάσεις της ΚοιΠΕΔΑΠ.
Στο τέλος Νοεμβρίου ( δηλ. με το τέλος των εγγραφών) κάθε έτους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Εργαστηρίων Τέχνης καταθέτει έγγραφο στην ΚοιΠΕΔΑΠ σχετικό με την τελική διαμόρφωση του ετήσιου προγράμματος και παρατηρήσεις ώστε να γίνεται ξεκάθαρη η πραγματική εικόνα των εσόδων και εξόδων μας για τις μισθοδοσίες των συνεργατών μας.
Το ετήσιο τελικό πρόγραμμα κάθε έτους διαμορφώνεται με απόφαση της ΚοιΠΕΔΑΠ ή του φορέα στον οποίο ανήκουν τα Εργαστήρια Τέχνης και σχετίζεται με την κοινωνική και πολιτιστική πολιτική του Δήμου.
Τα χρήματα των σπουδαστών μας τελικά καταθέτονται στο ταμείο της επιχείρησης η οποία και τα διαχειρίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της.
Όπως γνωρίζετε δεν μπορούμε θεσμικά να διαχειριστούμε εμείς τα οικονομικά μας,(αν και πολλές φορές ζητήσαμε δικό μας ξεχωριστό ταμείο), αλλά και ακόμα και έτσι έσοδα διδάκτρων και έξοδα μισθοδοσίας όλων των δασκάλων μας σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2010-11 είναι 247.000 έσοδα και 235.000 έξοδα μισθοδοσίας δασκάλων.
Αυτή είναι και η εντολή που έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής από τον Πρόεδρο και τον Δήμαρχο δηλαδή τα έσοδα και τα έξοδα να είναι περίπου ίδια, τα δε κέρδη μας να χρησιμοποιούνται για το καλό και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στα Εργαστήρια Τέχνης και όχι να μοιράζονται σε άλλες ανάγκες της επιχείρησης ή σε αυξήσεις μισθών.

Αυτά ακριβώς κάνει και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής.
Αποτέλεσμα?
Οι συνεργάτες των Εργαστηρίων Τέχνης έχουν να πληρωθούν 5 από τους 8 μήνες του φετινού σπουδαστικού έτους , σε κάποιους υπάρχουν οφειλές προηγούμενων ετών, τα δε Εργαστήρια Τέχνης έχουν εγκαταλειφθεί από καιρό.
Για αυτό το λόγο φωνάζει ο κόσμος.!
Κύριε Δήμαρχε είμαστε μία Σχολή.
Οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να λειτουργούμε δεν έχει σχέση με καμία άλλη Δημοτική Υπηρεσία ή με μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου. Όλα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να προστατέψουμε την ύπαρξή μας ως Δημοτική Σχολή των Τεχνών πρώτα από όλα και παράλληλα να διασφαλίσουμε την πορεία μας στο μέλλον με σοβαρότητα. Όπως και γίνεται μέχρι σήμερα. Εμείς αν χάσουμε τα Εργαστήρια Τέχνης δεν θα μετατεθούμε απλά σε άλλη υπηρεσία του Δήμου.


Τελικά θα πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κύριε Δήμαρχε και την αλήθεια ολόκληρη.
Είμαστε ένα μεγάλο Δημοτικό Εργαστήριο των Τεχνών με ιστορία στη χώρα μας, που δυστυχώς από ότι φαίνεται έσκασε στα χέρια σας.
Τι θα κάνετε?
Σε αυτό το ερώτημα τα στοιχεία της κρίσης σας θα πρέπει να είναι πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Να! Κύριε Δήμαρχε, που χρειάζεται τελικά η Τέχνη.!
Αν είχατε παρακολουθήσει έστω και ένα από τα μαθήματά μας δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα σήμερα να απαντήσετε.
Εμείς πάντως εδώ δεν γίναμε πλούσιοι σε λεφτά από τα Εργαστήρια Τέχνης , γίναμε όμως πλούσιοι από το ταξίδι που αυτά μας χάρισαν.
Τα στοιχεία που σας παρουσιάζω είναι στην διάθεσή σας από την Γραμματεία μας με έγγραφα και παραστατικά.
Για όποια άλλη απορία σας υπάρχουν υπεύθυνοι φορείς του Δήμου για να σας απαντήσουν. Ειδικά για τις αποφάσεις που αφορούν την ΚοιΠΕΔΑΠ.
Κύριε Δήμαρχε θα ήταν καλύτερα να μην επιχειρήσετε να αμαυρώσετε άλλο την εικόνα των Εργαστηρίων Τέχνης δημοσίως αλλά να σταθείτε πάνω από το πρόβλημα μας με υπευθυνότητα.

- O -
Kαλλιτεχνικός Διευθυντής
Εργαστηρίων Τέχνης
Γλύπτης Τάκης Κοζόκος
Επικ. Καθηγητής Δ.Π.Θ.

***************************************************************
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Κρίση χτυπά τα Εργαστήρια Τέχνης


Για άλλη μια φορά ερχόμαστε στην ανάγκη να σας ενημερώσουμε για νέα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από τις συναντήσεις μας με εκπροσώπους της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αγίας Παρασκευής σχετικά με το παρόν και το μέλλον των Δημοτικών Εργαστηρίων μας.

Οι δάσκαλοι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κάλεσαν τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Οργανισμού και τον Αντιπρόεδρο προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με το πάγωμα της μισθοδοσίας καθώς και άλλων θεσμικών θεμάτων τα οποία αφορούν βασικές λειτουργίες των Εργαστηρίων Τέχνης τα οποία φέτος κλείνουν τα 25 χρόνια συνεχούς λειτουργίας τους.

Οι δάσκαλοι ήταν στην ώρα τους, αλλά ο Δήμαρχος δεν ήρθε.
Ακούσαμε τον Πρόεδρο σχετικά με τα προβλήματα του Δήμου μας και την προσπάθεια να εξυγιανθεί ο Δημόσιος χώρος από τα περιττά, ανούσια αλλά και διαχρονικά προβλήματά του.
Απάντηση δεν πήραμε όμως καμιά ούτε σχετικά με το πότε και αν θα πληρωθεί το διδακτικό προσωπικό για το έργο του αλλά και το τι θα γίνει με το μέλλον των Εργαστηρίων Τέχνης.
Τα Εργαστήρια Τέχνης όπως γνωρίζεται δεν έχουν το δικαίωμα της οικονομικής τους διαχείρισης αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής παρουσιάζει τα θέματα χωρίς ο ίδιος να έχει ψήφο. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής όπως και οι Δάσκαλοι υπογράφουμε σύμβαση ετήσια κάθε χρόνο με τον Δήμο κατόπιν διαγωνισμού και ο Δήμος οφείλει να μας εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας προκειμένου να κάνουμε το έργο μας. Αυτή η εργασιακή κατάσταση επικρατεί 25 χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να αναρωτηθεί μήπως μετά από τόσα χρόνια αυτό που προσφέρουν τα Εργαστήρια Τέχνης θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον μια καλύτερη θεσμική υποστήριξη ώστε οι δάσκαλοι να εκτελούν το έργο τους απρόσκοπτα,
αντί να ασχολούνται συνεχώς με προβλήματα σχετικά με την καθαριότητα, θέρμανση, έλλειψη βασικών υλικών, μισθοδοσίας των εργαζομένων και ασφάλειας των μαθητών και του χώρου.

Οι μαθητές μας, στην πλειοψηφία τους δημότες του Δήμου και που αριθμούν τους 700 κάθε χρόνο. προπληρώνουν για τα μαθήματά τους όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί με τον Δήμο. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής λαμβάνει το ποσόν των 700ευρώ καθαρά μηνιαίως, μετά από 25 χρόνια και οι δάσκαλοι πληρώνονται ανάλογα με τις ώρες που απασχολούνται και με γνώμονα πάντα την ανταποδοτικότητα αλλά και την πολιτιστική πολιτική του Δήμου.
Τα οικονομικά σκάνδαλα και η κακοδιοίκηση των φορέων που θα έπρεπε να υποστηρίζουν κανονικά το έργο μας δεν μπορούν να μας αγγίξουν ούτε και οι συκοφαντίες με τους πρόχειρους και εύκολους αφορισμούς . Όσο και αν προσπαθούν να ανακαλύψουν σκάνδαλα και παρατυπίες εδώ στα Εργαστήρια Τέχνης θα βρίσκουν έργο και μόνο έργο.
Θα βρίσκουν ανθρώπους που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να προσφέρουν και να προσφέρουν χωρίς ιδιοτέλεια και «συνδικαλιστικές» αξιώσεις.
Με αυτό τον τρόπο και με αυτές τις αρχές οι χώροι μας εδώ στον πρώην σκουπιδότοπο γέμισαν με κόσμο, ζωή και δημιουργία.
Τα Εργαστήρια Τέχνης στήριξαν με τις ελάχιστες βοήθειες που τους παρέχονταν όλα αυτά τα χρόνια την πολιτιστική ανάπτυξη αυτού του τόπου με αποτελεσματικότητα και έργο.

Δυστυχώς τα Εργαστήρια Τέχνης σήμερα μετεωρίζονται πάνω από το Δήμο μας χωρίς κανένας δημόσιος φορέας να μπορεί να μας καταλάβει και να μας βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσουμε το έργο μας .
Η νέα Δημοτική Αρχή συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να διαλυθούν τα Εργαστηρίων Τέχνης και έτσι να σβήσει και ο τελευταίος φωτεινός χώρος για την δημιουργία και την έκφραση των συμπολιτών μας.
Ένας χώρος ο οποίος μάλιστα δεν μας χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με πολύ κόπο και πλαισιώθηκε από την μεγάλη αγάπη των σπουδαστών μας.
Εμείς ακόμα θεωρούμε την ύπαρξη των Εργαστηρίων Τέχνης στο Δήμο μας ως ουσιαστική αλλά και αναγκαία προϋπόθεση σχετικά με την δημιουργική και εικαστική εκπαίδευση των συμπολιτών μας. Το ίδιο σημαντικό για μας όμως είναι και οι ιδέες και οι προοπτικές που όλα αυτά τα χρόνια διαμόρφωσαν την κοινή μας πορεία και την ζωή μας στο Δήμο.

Κρίση λοιπόν χτυπά τα Εργαστήρια Τέχνης αλλά η κρίση αυτή είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για τα θέματα που σχετίζονται με τον Πολιτισμό και ότι αυτό εκπροσωπεί.
Αλλά και ανωριμότητα για τον δημόσιο χειρισμό του πολιτιστικού αγαθού .
Το μαύρο πέπλο απέναντι σε κάθε σοβαρή πολιτιστική προσπάθεια και η απαξίωση των πνευματικών και ελεύθερων ανθρώπων είναι ο εύκολος στόχος και για την νέα Δημοτική πραγματικότητα. Οι πράξεις αυτές κατευθύνονται από ανθρώπους οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν το αντικείμενο και κυρίως δεν έχουν επίγνωση των πράξεών τους για τα αποτελέσματα που θα προκαλέσουν στην κοινωνία του Δήμου μας.
Όταν όλα θα έχουν διαλυθεί τότε θα μιλούν και πάλι για την αγάπη στον Πολιτισμό και με έκπληξη θα ρωτούν «που είναι οι πνευματικοί άνθρωποι και οι καλλιτέχνες , που είναι ο λόγος μιας άλλης πρότασης που θα βοηθήσει πνευματικά αυτόν τον τόπο?»
Τότε θα έρθει η ώρα να θερίσουν αυτά που οι ίδιοι έσπειραν και η οργή του κόσμου θα είναι μεγάλη.
Η ιστορία των Εργαστηρίων Τέχνης θα είναι τότε άλλη μια ιστορία της σύγχρονης καθημερινής τρέλας.
Ο Δήμος μας όμως θα έχει στερηθεί έναν από τους φωτεινούς και σταθερούς συνεργάτες του για τον Πολιτισμό καθώς και ένα εργαλείο για την πραγματική «Αλλαγή» σε μια άλλη κοινωνία με πραγματικά ανθρώπινο χαρακτήρα και αξίες.

Για τον λόγο αυτό τα Εργαστήρια Τέχνης ζητούν την στήριξή σας με όποιον τρόπο προκειμένου να γίνει το πρόβλημά μας γνωστό σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους και Καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται πραγματικά για τον Πολιτισμό και τις ελεύθερες ιδέες που αυτός εκφράζει.
Είμαστε ίσως το τελευταίο εν ζωή Εικαστικό Δημοτικό Εργαστήριο από τα 38 τα οποία ανήκαν στο Δίκτυο των Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού και τα οποία κάποτε κρατούσαν το όραμα της δημιουργίας και της έκφρασης μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο έχει αποβάλλει οτιδήποτε σχετικό με την σοβαρή Πολιτιστική εκπαίδευση στην χώρα μας.
Γιατί άραγε?

Σήμερα διδάσκουν στα Εργαστήρια Τέχνης οι :

Ρουμπίνα Σαρελάκου - Ζωγράφος, Χαράκτρια     
Μαρουσώ Λαουράκη – Ζωγράφος
Δημήτρης Νικολαίδης – Ζωγράφος
Βαγγέλης Λιούγκας – Ζωγράφος – Αγιογράφος
Στέλιος Σάρρος – Γλύπτης
Τάκης Κοζόκος – Γλύπτης –Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εργαστηρίων Τέχνης
Αλέκος Αραβαντινός – Αρχιτέκτονας
Παντελής Τζάβαλος - Ιστορικός Τέχνης
Γιούρη Γιαννακόπουλος – Ζωγράφος - Εικαστικός
Ανδριάνα Κώτση – Χαράκτρια-Ζωγράφος
Θανάσης Γκριτζάπης – Γλύπτης
Ελένη Ζούνη - Ζωγράφος
Ιάκωβος Ποταμιάνος - Αρχιτέκτονας
Αντώνης Μιχαηλίδης - Γλύπτης
Ιόλη Λειβαδά - Γλύπτρια
Χρήστος Γκριτζάπης – Ζωγράφος
Αγγελίνα Βοσκοπούλου - Video art
Kevin Debb - κόσμημα
Σπύρος Παναγιωτόπουλος – Φωτογράφος
Μαρία Δουζενάκη - Ζωγράφος - υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος Παιδικού τομέα
Μαρία Φαλκώνη – Ζωγράφος
Μαρία Καλογεροπούλουυπεύθυνη του τομέα Θεατρικού Παιχνιδιού
Θόδωρος Μαραγκός - Σκηνοθέτης
Kαλλιτεχνικός Διευθυντής
Εργαστηρίων Τέχνης
Γλύπτης Τάκης Κοζόκος

*******************************************************************
*******************************************************************
ΓΕΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΩΔΙΑ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011, έγινε η ΕΙΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Σε αντίστοιχη περίπτωση ο χρόνος των 20΄ που μίλησε ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς θα ήταν λίγος. Ένας νέος, μόλις 7 μηνών Δήμαρχος, θα είχε λίγα να πει για τον απολογισμό της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και ευκαιρίας δοθείσης, θα είχε πολλά να πει για το όραμα του ίδιου και των συνεργατών του. Γι αυτά δηλαδή που δεν έγιναν, την προηγούμενη τετραετία, ενώ αυτός προτίθεται να υλοποιήσει.
Γι άλλη μια φορά λοιπόν απουσίαζαν από τις δηλώσεις του, όλα αυτά που είναι απαραίτητα σ’ ένα Δήμαρχο, ώστε να μην είναι απλά διεκπεραιωτής. Όραμα-Πρόγραμμα-Δημιουργία.
Οι προεκλογικές δηλώσεις μεταλλάχθηκαν σε μετεκλογικό αέρα. Σε ελεύθερη μετάφραση: άνθρακες ο θησαυρός.
Σίγουρα βέβαια ο νέος Δήμαρχος έπρεπε να απολογηθεί, όχι μόνο στα 60 άτομα που παρευρίσκοντο, αλλά σ’ ολόκληρη την πόλη, σ’ όλους τους δημότες της Αγίας Παρασκευής, για όλα αυτά που μέσα σε 7 μήνες, αυτός και οι συνεργάτες του αποδόμησαν: 1) ΚΑΠΗ 2) ΚΕΠ 3) 10ΗΜΕΡΟ «ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Για άλλη μια φορά απόρησα και συγχρόνως θαύμασα τις τεράστιες δυνατότητες του Δημάρχου μας, στο να αοριστολογεί.
Τον θαύμασα στ’ αλήθεια γιατί μπορεί να παραμένει πιστός στις αρχές του, να λέει και τελικά, να μη λέει.
Τον θαύμασα για τη δυνατότητά του να εκτοξεύει ανυπόστατες και αβάσιμες κατηγορίες, για την οικονομική διαχείριση της προηγούμενης Διοίκησης χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, χωρίς κάτι χειροπιαστό.
Ξέρουμε όλοι ότι η τακτική «ότι δεν μπορείς να φτάσεις, κατέβασέ το», ενίοτε αποδίδει.
Ας αφήσουμε όμως τα λόγια. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, έχουν περάσει 7 ολόκληροι μήνες. Δε νομίζετε ότι πρέπει ν’ αφήσετε τα ξομπλιάσματα και να στρωθείτε στη δουλειά, αγαπητή νέα Διοίκηση της πόλης μας;

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΡΩΤΟΣΥΓΓΕΛΙΔΟΥ-ΦΛΑΤΣΟΥΣΗ