26 Σεπτεμβρίου 2011

Μ. ΓΑΒΡΑΣ: Διαφάνεια και κακοδιοίκηση. Το πολιτικό διακύβευμα στους Δήμους

Με αφορμή την παρουσίαση ενός αρκετά θετικού Ισολογισμού του Δήμου, οικονομικής χρήσης του 2010, θέλησα στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ασχοληθώ και να παρουσιάσω την κρυφή πλευρά των αριθμών. Όσα δεν λένε λοιπόν τα νούμερα, όσα δεν μπορεί να αποκαλύψει κανένας ισολογισμός και έρευνα από τους ορκωτούς λογιστές. Να μιλήσουμε για την πραγματική λειτουργία των Δήμων και για όσα καταμαρτυρούνται σε βάρος τους από την Τρόικα μέχρι τον τελευταίο πολίτη.
Ας δούμε τι έγραψε ο Λ.Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης στην Τελική του έκθεση του 2009-2010: «Από την μέχρι σήμερα εμπειρία μας, προκύπτει το συμπέρασμα, πως οι ΟΤΑ α’ βαθμού, εμπλέκονται σε πολλές περιπτώσεις κακοδιοίκησης, η οποία όπως είναι γνωστό οδηγεί πολλές φορές και στην διαφθορά ή ευνοεί την ανάπτυξή της».
Θα μπορούσα να προσθέσω τις δηλώσεις του σημερινού Δήμαρχου Βασίλη Ζορμπά στην συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό στις 23.3.2011, που δήλωσε πως «Δεν θα αναφερθώ σήμερα στα εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς που συναντούμε κάθε μέρα , σε κάθε μας βήμα, σε κάθε συρτάρι του Δήμου που ανοίγουμε,…».
Θα μπορούσα επίσης να επικαλεστώ το άρθρο του συνδημότη μας, Γιώργου Δημαρά, Περιφερειακού Συμβούλου και Πολιτικού Μηχανικού, στην ΠΕΡΙΣΚΟΠΗΣΗ της 1 Ιουλίου 2011.
Ο Ισολογισμός λοιπόν δεν μας λέει τίποτε από όλα αυτά, που υπάρχουν ως βεβαιότητες πλέον και μας «βγάζουν την γλώσσα» κοροϊδευτικά, μας λοιδορούν.
Να λοιπόν γιατί ισχυριζόμουν, πως με την απόφαση για την πρόσκληση Ορκωτών Λογιστών, η δημοτική Αρχή έριχνε στάχτη στα μάτια του κόσμου για να καλύψει τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις. Ήταν μια «οδός Διαφυγής» από την πραγματικότητα. Ένας τρόπος να ξεφύγει από την πίεση που της ασκούσαν διάφοροι συνεργάτες και “σύμμαχοι” χρησιμοποιώντας την μέθοδο του «στρίβειν δια του αρραβώνος» ή την «επαγγελία μιας αδύνατης επανάστασης».
Το πολιτικό διακύβευμα σήμερα για όσους ασχολούνται με τους Δήμους είναι:
 η διαφάνεια στην διαχείριση,
 η αποτροπή της κακοδιοίκησης
 η προστασία από τις υποψίες διαφθοράς στην λειτουργία του Δήμου και
 η ταχεία και ορθή εξυπηρέτηση του δημότη
Η απάντηση σήμερα δεν μπορεί να είναι πως εμείς είμαστε έντιμοι και οι προηγούμενοι ανέντιμοι. Όταν σε προηγούμενη Συνεδρίαση αναφέρθηκα σε Αγιορίτες ασκητές, που χρειαζόμαστε για Δημοτικούς άρχοντες, είχα ξεχάσει του Βατοπεδινούς Άγιους Πατέρες. Ούτε λοιπόν και από εκεί υπάρχει ελπίδα. Αυτό που σίγουρα χρειαζόμαστε είναι διαδικασίες και θεσμοί, που να αποτρέπουν τις προθέσεις για διαπλοκή και τις υποψίες για διαφθορά.
Στην προηγούμενη Συνεδρίαση του Δ.Σ. προτάθηκε η δημιουργία και λειτουργία «Αποθήκης», καθώς επίσης και η συγκέντρωση όλων των διαδικασιών προμήθειας υλικών σε ένα σημείο, σε ένα Γραφείο.
Το μεν πρώτο, η «Αποθήκη», είναι ένα καλό λογιστικό και διοικητικό εργαλείο, καλύπτει όμως ένα μέρος της συνολικής διαδικασίας. Από την στιγμή που διαπιστώνεται μια ανάγκη, μια βλάβη, ποιος μηχανισμός παρακολουθεί την εξέλιξη, ποιος βεβαιώνει τις εργασίες με τέτοιο τρόπο που να μην πλανάται καμιά υποψία;
Για το δεύτερο. Η αναφορά με αρνητικούς χαρακτηρισμούς στην ύπαρξη πολλών κέντρων διενέργειας προμηθειών που πρέπει να αλλάξει, υποδηλώνει σαφέστατα πως η σημερινή διοίκηση του Δήμου θεωρεί αυτό τον τρόπος λειτουργίας, επιλήψιμο και ύποπτο για κακοδιοίκηση και διαφθορά. Η απόφαση για συγκεντροποίησή τους σε ένα Γραφείο, δεν παρεμβαίνει στην ουσία της διαδικασίας, ούτε αποτρέπει τις υποψίες για κακοδιοίκηση. Απλά μεγιστοποιώντας τον όγκο της προμήθειας, μεγιστοποιεί το κίνητρο και διευκολύνει την πρόθεση συναλλαγής και διαφθοράς.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο δήμος διοικείται με τα ίδια εργαλεία (πρόχειροι διαγωνισμοί με τρεις προσφορές, απευθείας αναθέσεις λόγω άγονου διαγωνισμού κ.λ.π.), που τον διοικούσαν διαχρονικά οι προηγούμενοι και οι πιο προηγούμενοι και οι ακόμα παλαιότεροι, όλοι αυτοί που προεκλογικά είχαν τεθεί στο στόχαστρο της σημερινής αρχής με καταγγελίες για διαφθορά.
Μέχρι σήμερα η νέα Δημοτική Αρχή δεν μας έχει δείξει με καμιά της ενέργεια πως παρεμβαίνει στην δομή και τον πυρήνα της κακολειτουργίας του Δήμου.
Για όσους λοιπόν από μας η ενασχόληση με τον Δήμο δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε επάγγελμα, για όσους μας ενοχλεί να μας αποκαλεί ο κόσμος συλλήβδην «πολιτικούς» με όλη αυτή την αρνητική αποφορά του όρου, έχουμε την υποχρέωση να στρατευθούμε στην εξυγίανση των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου.
 Ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Δήμου,
 Θεσμική θωράκιση της διαφάνειας,
 Εξάλειψη των εστιών δημιουργίας υποψιών για κακοδιοίκηση.
Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα και σ’ αυτό το θα κριθούμε όλοι μας από την κοινωνία.

Αγία Παρασκευή 17.9.2011
Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής